Op Duurzame Dinsdag (5 september 2023) ontving het kabinet het duurzame koffertje met initiatieven voor een groene toekomst. Ruud Zanders, mede-oprichter van zowel pluimveebedrijf Kipster als Stichting Caring Farmers, las zijn Duurzame Troonrede voor. “Dat produceren en consumeren binnen de draagkracht van de aarde financieel te duur zou zijn, kan nooit het argument zijn om dan maar te gaan produceren en consumeren buiten de draagkracht van de aarde”. Hieronder een samenvatting van zijn Duurzame troonrede. Lees hier de hele rede zoals Zanders hem voorlas.
‘We kunnen best naar een ecologisch verantwoord eetpatroon’
In de huidige samenleving wordt een substantieel deel van onze vruchtbare landbouwgrond gebruikt om vee te voeden, terwijl er mensen ondervoed zijn. Deze verdeling is inefficiënt en moreel gezien twijfelachtig. We zouden vee idealiter moeten voeden met reststromen en graasdieren moeten laten grazen op niet-vruchtbare gronden. De principes van kringlooplandbouw suggereren een transformatie waarbij "waardeloze" input omgezet wordt in menselijk voedsel, hoewel de vraag blijft of vleesconsumptie moreel verdedigbaar is.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de herkomst van hun voedsel en de gevolgen van hun keuzes. Initiatieven zoals Herenboeren en CSA’s kunnen deze kloof overbruggen, door de connectie tussen producent en consument te versterken. Ze beklemtonen het belang van lokaal geproduceerd, duurzaam voedsel. Opmerkelijk is dat 80% van de producten in supermarkten buiten gezonde voedingsrichtlijnen valt, wat wijst op een dringende behoefte aan verandering.
Hoewel er aanzienlijke middelen worden geïnvesteerd in een transitie naar duurzame voedselproductie, zou deze verandering uiteindelijk kostenbesparend kunnen zijn, zeker als we kijken naar de bredere voordelen voor het klimaat en de gezondheid. Gezonder eten kan resulteren in besparingen in de gezondheidszorg. Voor echte progressie zijn diverse maatregelen nodig zoals onderwijs over duurzaam voedsel, prijshervormingen en stimulerende beleidsmaatregelen. Het idee dat duurzaamheid onbetaalbaar is, moet worden verworpen.
Mocht ons voedsel uiteindelijk financieel duurder worden, dan is dat een sociaal en politiek vraagstuk wat daar ook opgelost moet worden. We laten niemand vallen. Maar dat produceren en consumeren binnen de draagkracht van de aarde financieel te duur zou zijn kan nooit het argument zijn om dan maar te gaan produceren en consumeren buiten de draagkracht van de aarde.
Bron: Caring Farmers