Voedingsmarketing gericht op kinderen blijft aandachtspunt
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedings­mar­ke­ting gericht op kinderen blijft aandachts­punt

  • 22 april 2025

Naleving van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RVV) blijft belangrijk. De overheid brengt elk jaar in kaart hoe vaak kinderen worden blootgesteld aan reclame over voedingsproducten. Uit de Monitor Kindermarketing van 2024 blijkt dat traditionele vormen van reclame veel minder vaak worden ingezet. Maar nieuwe marketingkanalen krijgen daarentegen veel aandacht.

Rondom kinderprogramma’s op televisiezenders als Disney Channel, Disney XD en Nickelodeon zijn nog nauwelijks voedingsreclames te zien. Hier worden vrijwel alleen nog advertenties van Lidl getoond, zonder concrete voedingsmiddelen. Ook op NPO 3 en RTL 4 is het aantal voedingsreclames verder gedaald.

Kinderen blijven reclame zien bij programma’s waar zij een kleiner deel van het publiek vormen, zoals bij voetbaluitzendingen. Omdat minder dan een kwart van de kijkers jonger is dan 13 jaar, vallen deze programma's buiten de RVV. Marketing verschuift vooral naar platforms als YouTube, Instagram en TikTok, waar het vaak onduidelijk is of content gesponsord is.

Reclame in bioscopen en bij evenementen

In bioscopen wordt voorafgaand aan kinderfilms nog regelmatig reclame voor voedingsproducten vertoond. De meeste producten die worden getoond passen niet binnen de Schijf van Vijf. Ook op recreatielocaties en bij sportevenementen wordt voedingsmarketing vaak gezien, al is de waarneming hier gebaseerd op beperkte steekproeven. Daarnaast blijven supermarkten en buitenreclame producten buiten de Schijf van Vijf promoten zonder specifieke beperkingen voor kinderen.

FNLI benadrukt zorgvuldigheid in reclame

De FNLI onderstreept het belang van verantwoorde reclame, zeker binnen digitale omgevingen. Samen met de bvA publiceerde de branchevereniging de gids ‘Content Creators en Foodadverteerders’, waarin extra controles voor digitale campagnes worden aangeraden. Bij mogelijke overtredingen van de Reclamecode treedt FNLI in overleg met de betrokken leden. Ook organiseert FNLI regelmatig voorlichtingssessies en onderhoudt het contact met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bekijk de volledige ‘Monitor kindermarketing voor voedingsproducten 2024’
Fnli.nl

Bron: FNLI