De Duitse vleesconsumptie per hoofd van de bevolking is met 2,1 kilogram gedaald ten opzichte van 2020 en bevindt zich daarmee op een nieuw laagterecord sinds de berekening van het verbruik in 1989. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van het Federaal Informatiecentrum voor de Landbouw (BZL). In totaal werd er in 2021 vlees met een slachtgewicht van 8,3 miljoen ton geproduceerd, zo'n 2,4 procent minder dan in het voorgaande jaar.
De consumptie per hoofd van de bevolking daalde in 2021 ten opzichte van het voorgaande jaar met 1,2 kilogram voor varkensvlees, met 600 gram voor rund- en kalfsvlees en met 200 gram voor pluimvee. Mogelijke redenen voor de dalende vleesconsumptie zijn de trend naar een plantaardig dieet. De verdere afname van de buitenshuis consumptie in restaurants, kantines of op evenementen als gevolg van de pandemie zou deze ontwikkeling kunnen hebben beïnvloed.
Net als vorig jaar ging de daling van de consumptie gepaard met een daling van de invoer van vlees, vleesproducten en conserven van varkens, rundvlees en kalveren (-6,8 procent). De import van pluimveevlees was vrijwel constant.
Verder nam het volume van de buitenlandse handel in levende dieren in 2021 weer af: met name de invoer daalde over alle diersoorten met bijna een vijfde (19,6 procent) en de uitvoer met een procent.
De trends in de buitenlandse handel hebben invloed op de nettoproductie – van in eigen land geslachte dieren: in vergelijking met 2020 werd 2,4 procent minder varkensvlees geproduceerd. Voor rund-, kalfs- en gevogelte daalde de nettoproductie met 1,6 procent.
Volgens de voorlopige cijfers zal er voor 2021 een algehele zelfvoorzieningsgraad in vlees zijn van 121 procent, een stijging van 2,5 procentpunt. De zelfvoorzieningsgraad voor varkensvlees is 132,4 procent, voor rund- en kalfsvlees 98,2 procent. In het geval van pluimvee kan 96,7 procent van de binnenlandse vraag worden gedekt door de binnenlandse productie.
Bron: BLE