In een recent rapport benadrukken leden van het Europees Parlement (EP) de noodzaak van meer inspanningen om consumenteninformatie, markttransparantie en traceerbaarheid van visserij- en aquacultuurproducten binnen de Europese Unie (EU) te verbeteren. Het rapport evalueert de implementatie van de Gemeenschappelijke Marktorganisatie (CMO) voor visserij en aquacultuur en wijst op de dringende behoefte aan geharmoniseerde regels en verbeterd toezicht in EU-landen.
Goedgekeurd met sterke steun suggereert het rapport dat zowel in de EU geproduceerde als geïmporteerde aquatische voedselproducten moeten voldoen aan dezelfde milieu en sociale duurzaamheidsnormen. MEPs stellen voor dat handelsovereenkomsten en maatregelen van regionale visserijbeheersorganisaties de kenmerken van alle producten moeten specificeren om te waarborgen dat alle producenten dezelfde normen naleven.
Om consumenten in staat te stellen geïnformeerde keuzes te maken, roepen MEPs op tot uitgebreide normen voor etikettering. Ze dringen aan op het vermelden van informatie zoals ingrediënten, geografisch vangstgebied, vistechnieken en vangstdatum op productetiketten. Met de nadruk op effectieve traceerbaarheid pleiten ze ook voor een robuust labelsysteem dat van toepassing is op verschillende vormen van aquatische voedselproducten, waaronder verwerkte, verse en geconserveerde items.
De Visserijcommissie benadrukt het belang van "cofradías" en "prud’hommies" bij het toewijzen van visquota en visbehoud. Ze bevelen aan deze entiteiten te erkennen als professionele organisaties onder de CMO-regelgeving, met vergelijkbare verantwoordelijkheden en in aanmerking komend voor financiële steun. Daarnaast roepen MEPs de Commissie op om de CMO-regels aan te passen om deze organisaties op te nemen.
MEPs benadrukken het belang van marktgegevens verstrekt door de Europese Marktobservatorium voor Visserij- en Aquacultuurproducten (EUMOFA). Ze stellen voor de categorieën visproducten in de gegevens van EUMOFA uit te breiden om opkomende markttrends beter weer te geven. Daarnaast pleiten MEPs voor verbeterde digitale tools en crisisreservemodellen, vergelijkbaar met die in andere voedselsectoren, om de visserij- en aquacultuursector te beschermen tijdens uitzonderlijke situaties.
Nu het rapport goedkeuring krijgt, wordt de weg vrijgemaakt voor een volledige stemming in het Parlement over de niet-wetgevende resolutie tijdens een van de plenaire vergaderingen in januari 2024. De oproep tot verhoogde transparantie en gestandaardiseerde regelgeving onderstreept de toewijding van MEPs om de duurzaamheid en integriteit van de visserij- en aquacultuursector in de EU te versterken.
Bron: Europees Parlement