Vijf Nederlandse hogescholen werken samen met diverse bedrijven en experts aan een onderzoek dat zich richt op de teelt en toepassing van waterlinzen. Deze samenwerking kan de deur openen naar een toekomst waarin waterlinzen een prominente eiwitbron vormen in ons voedsel. De partijen zijn verenigd in het tweejarige project 'Duurzame eiwitten: Eendje meer'.
Onder leiding van experts zoals Feike van der Leij van Hogeschool Inholland en Eric de Bruin van Aeres Hogeschool, streeft het consortium naar een effectieve en duurzame manier om waterlinzen te kweken. Deze kleine waterplanten groeien snel en bevatten een hoog eiwitgehalte. Bovendien hebben zij een veel hogere opbrengst per hectare dan traditionele eiwitbronnen zoals soja. Het uiteindelijke doel is om de afhankelijkheid van eiwitimport, zoals soja uit de Amazone, te verminderen en een lokale, duurzame eiwitproductie op te zetten.
Het onderzoek spitst zich niet alleen toe op de teelt, maar ook op de verwerking van waterlinzen tot voedingsmiddelen. Zo wordt er geëxperimenteerd met het gebruik van waterlinzen in producten als tortilla's, pesto en zelfs ijs. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de acceptatie onder consumenten. Studenten spelen een belangrijke rol in dit onderdeel van het project, waarbij internationale studenten hun onderzoek vaak koppelen aan hun stage of afstudeerproject. De resultaten van deze onderzoeken kunnen bijdragen aan de bredere acceptatie en toepassing van waterlinzen in de dagelijkse voeding.
De inzet van bestaande infrastructuren, zoals de bollenkwekerij in Bovenkarspel, voor de teelt van waterlinzen onderstreept de focus op duurzaamheid binnen het project. Dit initiatief kan een belangrijke stap voorwaarts betekenen in de eiwittransitie, essentieel voor een duurzamer voedselsysteem in Nederland.
Bron: Aeres Hogeschool