Verschillen tussen Nederlandse en Europese etikettering: Strengere regels in Nederland
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verschillen tussen Nederlandse en Europese etikettering

  • 19 juni 2023

Onlangs heeft de Kamer geconstateerd dat de Nederlandse wet- en regelgeving betreffende informatie op etiketten beduidend strenger is dan de Europese regelgeving. De Europese richtlijnen stellen namelijk een ruimere taalrichtlijn voor etiketten vast. Bovendien heeft de Europese Commissie in 2020 berekend dat consumenten binnen de Europese Unie ongeveer 14 miljard euro te veel betalen voor dagelijkse producten, terwijl producenten wel profiteren van de vrije Europese markt.

Met het oog op het principe van vrij verkeer van goederen binnen de EU is de Kamer van mening dat wet- en regelgeving, zoals etiketteringsvoorschriften, niet in strijd mag zijn met dit principe. Daarom verzoekt de Kamer de regering een inventarisatie uit te voeren van bestaande wet- en regelgeving, waaronder taaleisen, die momenteel het vrije verkeer van goederen tussen lidstaten belemmeren.

Tevens verzoekt de Kamer de regering om voor de begrotingsbehandeling LNV te informeren over de resultaten van de inventarisatie, vergezeld van een voorstel hoe deze belemmeringen voor de verkoop van producten binnen de Europese interne markt kunnen worden weggenomen.

De Kamer is van mening dat het wegnemen van deze belemmeringen essentieel is om een eerlijke en concurrerende Europese markt te waarborgen. Het bevorderen van het vrije verkeer van goederen zal niet alleen de consumenten ten goede komen, maar ook de producenten in staat stellen om optimaal te profiteren van de Europese markt.

Lees de kamerbrief

Bron: Rijksoverheid