Duitsland introduceert etiketteringssysteem veehouderij
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Duitsland introduceert etikette­rings­systeem veehouderij

  • 16 juni 2023

De Duitse Bondsdag heeft het wetsvoorstel van federaal minister Özdemir voor een nationaal, verplicht etiketteringssysteem voor de veehouderij goedgekeurd. Dit initiatief heeft als doel transparantie en duidelijkheid te bieden over de manier waarop dieren worden gehouden, en consumenten in staat te stellen weloverwogen aankoopbeslissingen te nemen. Bovendien zijn er ook wijzigingen in het bouwbesluit goedgekeurd die de verbouwing van stallen moeten vergemakkelijken.

Het nieuwe etiketteringssysteem voor de veehouderij omvat vijf verschillende categorieën: stal, stal+plaats, verseluchtstal, uitloop/weide en biologisch. In eerste instantie zal de wet zich concentreren op het vetmesten van varkens, maar het zal al snel worden uitgebreid naar andere diersoorten en gebieden binnen de voedselverwerkingsketen, en de volledige levenscyclus van de dieren.

Met de nieuwe etikettering van de veehouderij zullen consumenten in één oogopslag kunnen zien hoe dieren op boerderijen in Duitsland worden gehouden. Het Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) werkt hard aan de implementatie van dit verplichte en transparante etiketteringssysteem voor dierlijke producten uit Duitsland.

Een belangrijk aspect van het wetsontwerp is de mogelijkheid om voedsel uit andere EU-lidstaten en derde landen vrijwillig te etiketteren. Het etiket op het voedsel zal informatie verstrekken over het specifieke type veehouderij waarin het dier werd gehouden. De eerste fase van de implementatie zal betrekking hebben op vers, onverwerkt varkensvlees, terwijl andere diersoorten en -producten in de daaropvolgende fasen zullen worden opgenomen.

Belangrijke punten met betrekking tot de etikettering van de veehouderij zijn onder andere:

  • De verplichte etikettering van dierlijke producten zorgt ervoor dat de houderijmethode wordt vermeld op het etiket van levensmiddelen van dierlijke oorsprong die aan eindgebruikers worden verkocht.
  • De etikettering biedt neutrale informatie over de manier waarop dieren worden gehouden en heeft niet tot doel te oordelen over bepaalde houderijsystemen.
  • De eerste fase van de implementatie zal zich richten op vlees van varkens, dat zowel vers, gekoeld, bevroren, voorverpakt als niet-voorverpakt verkrijgbaar is in diverse winkels en online handelsplatforms.
  • Vervolgens zal het etiketteringssysteem worden uitgebreid naar andere diersoorten, de gastronomie en verwerkte producten.
  • Het houderijsysteem tijdens de "productieve levensfase", met de nadruk op het vetmesten van de dieren, is bepalend voor de etikettering.
  • Het etiket volgens de Wet Etikettering Dierhouderij omvat vijf houderijsystemen, waarvan één wordt gemarkeerd. Een QR-code aan de rechterkant van het etiket biedt toegang tot verdere informatie.

Met deze goedkeuring in de Bondsdag markeert Duitsland een belangrijke stap in de richting van een transparantere veehouderijsector en stelt het consumenten in staat weloverwogen keuzes te maken bij het kopen van dierlijke producten. Het wetsvoorstel zal nu worden geïmplementeerd, met een focus op varkensvlees in de eerste fase, en zal in de toekomst worden uitgebreid naar andere diersoorten en voedselsectoren.

Bmel.de

Bron: BMEL