Verordening ontbossingsvrije producten eind 2024 van kracht
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verorde­ning ontbossings­vrije producten eind 2024 van kracht

  • 19 juli 2024

Op 30 december 2024 gaat de nieuwe EU-verordening voor ontbossingsvrije producten van kracht. Deze verordening vervangt de bestaande EU Timber Regulation (EUTR). Het hoofddoel is ontbossing en bosdegradatie te voorkomen. Hierdoor zullen strengere eisen gelden voor de import van bepaalde producten.

Belangrijke grondstoffen onder de loep

De verordening heeft betrekking op zeven grondstoffen: cacao, koffie, hout, soja, palmolie, rubber en rundvlees. Deze producten moeten aantoonbaar ontbossingsvrij zijn, inclusief afgeleide producten zoals chocoladerepen, leer en meubels. Producenten moeten kunnen aangeven waar hun producten vandaan komen.

Strenge controles en zorgvuldigheid

Bedrijven moeten een zorgvuldigheidsverklaring invullen om aan te tonen dat hun producten ontbossingsvrij zijn. Dit proces wordt vastgelegd in een stelsel van zorgvuldigheidseisen. Zodra aan alle eisen is voldaan, kan de verklaring worden ingediend in het Europese douanesysteem TRACES. Alleen producten met een zorgvuldigheidsverklaringsnummer mogen op de Europese markt worden gebracht.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal inspecties uitvoeren om te controleren of bedrijven aan de EUDR-eisen voldoen. De Douane controleert de goederenstromen en zorgvuldigheidsverklaringen om te verifiëren of de opgegeven goederen overeenkomen met de werkelijke import.

Doelstellingen van de nieuwe verordening

De EU wil met deze verordening de ontbossing en bosdegradatie, veroorzaakt door EU-consumptie en productie, minimaliseren. Dit moet leiden tot een grotere vraag naar legaal en ontbossingsvrij geproduceerde goederen. Wereldwijde ontbossing leidt tot verlies van biodiversiteit en is verantwoordelijk voor 10 tot 20% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De EU streeft ernaar haar CO2-uitstoot door deze producten met minstens 32 miljoen ton per jaar te verminderen en de biodiversiteit in de bossen te behouden.

Nvwa.nl

Bron: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN)