Bij familiebedrijf Ruitenberg Ingredients in Twello komen concept-idee, ingrediënten en processen samen. Deze drie pijlers vormen de basis voor de succesvolle ontwikkeling van kwalitatief hoogstaande producten. Ze gaan zelfs een stap verder: applicatietechnologen begeleiden het in productie nemen van de ontwikkelde oplossingen op locatie bij de klant.
Ruitenberg richt zich op een aantal sectoren, waaronder de vlees-, bakkerij-, en conveniencesector, maar ook zoetwaren. Bij voorkeur worden partners, of het nu klanten of leveranciers zijn, uitgenodigd in Twello, om hun productideeën vorm te geven. “Recent hebben we ons vierde technologiecenter in gebruik genomen. In deze centra kunnen we industriële productieprocessen op pilotschaal uitvoeren en nabootsen,” vertelt Ward van der Kaaij, Managing Director bij Ruitenberg. “We kunnen met deze vierde locatie klanten nog meer flexibiliteit bieden met state-of-the-art apparatuur. Ons doel is de klant van dienst zijn met zowel ingrediëntsamenstellingen als advies die het probleemloos produceren van een eindproduct verzekeren. Wij zijn pas tevreden wanneer de klant tevreden is.”
Eén van de innovaties die Ruitenberg op haar naam heeft staan, is bij de worstindustrie bekend onder de merknaam RudinVegaCasing. R&D Manager Marian Verbruggen legt uit: “Deze ‘ready-to-use’-pasta is gebaseerd op zeewierextract (alginaat) dat een eetbaar huidje rond worstdeeg vormt. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van co-extrusie als productieproces van de worst. Deze oplossing werd begin 2000 samen met de bijbehorende co-extrusietechnologie ontwikkeld. Sindsdien hebben diverse worstproducenten de overstap gemaakt vanwege functionele en economische voordelen.” Al die tijd werd het product doorontwikkeld tot een productlijn, waarvan verschillende varianten geschikt gemaakt werden voor alle typen worst. Eén van de nieuwe VegaCasings die in mei op de IFFA in Frankfurt onder de aandacht gebracht wordt, is uniek door zijn optimale hechting aan vleesdegen voor gekookte producten. Een andere variant werd speciaal ontwikkeld voor toepassingen waarbij de sterkte van de casing van belang is. Met deze casing kunnen worsten met een hoger gewicht toch hangend verder verwerkt worden.”
De IFFA (7-12 mei) zal voor Ruitenberg ook in het teken staan van de laatste innovaties op het gebied van vloeibare rook. Gerwin Mulderij, Account Manager Benelux en Product Manager Smoke vertelt dat veel bedrijven hun vlees- en visproducten nog op de traditionele manier roken: op hout. “Het ambachtelijke van het roken staat echter lijnrecht tegenover ons milieubewustzijn en de toegenomen aandacht voor gezondheid,” zegt Gerwin. “Roken met vloeibare rook biedt allerlei voordelen, maar het omschakelen kan gepaard gaan met forse investeringen, zoals de aanschaf van nieuwe rookkasten. Wij hebben mogelijkheden bedacht om de overstap te faciliteren, door vloeibare rookvarianten te ontwikkelen die we met een mobiele atomiseerunit kunnen testen op locatie bij de klant; dit kan zonder de traditionele rookkast te beschadigen. Klanten die hiermee ervaring opdoen kunnen daarna zelf beslissen of ze willen investeren in een nieuwe rookkast of in een veel goedkopere mobiele unit in combinatie met de bestaande rookkast.”
De voordelen van roken met vloeibare rook op een rijtje:
• Constante kleur en smaak
• Tijdbesparing in het proces
• Meer capaciteit in productie
• Lagere energiekosten
• Minder gewichtsverlies (3- 5%)
• Verlengen van de houdbaarheid
• Lage investeringskosten
• Schoner proces en ook gezonder voor de werknemer
• Omgevingsvriendelijk
‘Uniek door de optimale hechting aan vleesdegen voor gekookte producten’
“Wij zien meer mogelijkheden voor het gebruik van de co-extrusielijnen voor worstproductie,” vervolgt Marian Verbruggen. “RudinBreadCasing bijvoorbeeld, is ontwikkeld als een deegvariant op de VegaCasing. Met dezelfde co-extrusietechnologie wordt een speciaal gistvrij brooddeeg om vlees of een andere voor dit doel ontwikkelde vulling gebracht. Zo is het voor bijvoorbeeld de vleesverwerkende bedrijven mogelijk om continu worstenbroodjes te bereiden. Natuurlijk hebben wij bij deze ontwikkeling gelet op het achterwege laten van allergenen die niet wenselijk zijn in een vleesomgeving. En we hebben ervoor gezorgd dat een dergelijk deeg gemakkelijk te vervaardigen is op een cutter die in iedere vleesomgeving te vinden is. Voor deze bedrijven kan dit een uitbreiding van hun productportfolio betekenen. Maar ook opvulling van eventueel ontstane overcapaciteit.”
Die overcapaciteit dreigt te ontstaan door nieuwe voedingsadviezen en duurzaamheidstrends, waardoor consumenten minder vleesproducten gaan consumeren ten gunste van vleesvervangers. “Ook hierbij kunnen we klanten ondersteunen. Bijvoorbeeld door onze kennis en ervaring in te zetten bij het formuleren van smakelijke vleesalternatieven, zowel vegetarisch als veganistisch. Dit kan met bestaande duurzame eiwitten uit bijvoorbeeld zuivel of planten. We hebben inmiddels een eigen technologie ontwikkeld om allerlei eiwitten meer structuur, beet en sappigheid mee te geven. Vernieuwing is een continu proces. Deze technologie is momenteel nog in ontwikkeling en komt naar verwachting begin 2017 op de markt.”
www.ruitenberg.com
Bron: © Ruitenberg