Vernieuwende projecten voor plasticrecycling van start
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vernieuwende projecten voor plasticre­cycling van start

  • 02 mei 2024

Plasticrecycling in Nederland krijgt een impuls door de goedkeuring van vier vernieuwende projecten door RVO. Deze projecten, gefinancierd onder het Circular Plastics NL programma, hebben als doel de kringloop van plastic volledig te sluiten en reststromen hoogwaardig te hergebruiken.

De vier projecten brengen ondernemers en onderzoeksinstellingen samen. Ze hebben gezamenlijk subsidies aangevraagd om hun innovaties in plasticrecycling te demonstreren. De projecten richten zich op het verbeteren van de kwaliteit van gerecyclede plastics, waardoor deze geschikter worden voor hoogwaardige toepassingen.

Technieken voor betere sortering

Het project 'Monitoring Quality in Plastic Recycling' valt op door zijn multidisciplinaire aanpak. Het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics coördineert dit onderzoek samen met partners zoals Maastricht University, TNO, en grote industriële spelers zoals LyondellBasell en Danone. Samen ontwikkelen zij technieken om plasticreststromen nauwkeuriger te karakteriseren en te sorteren, wat de kwaliteit van het gerecyclede materiaal ten goede komt.

Innovaties in folie en textiel

Het SKILLS-project onderzoekt de herbruikbaarheid van stretchfolie, waarbij Trioworld samenwerkt met Grolsch Bierbrouwerij en andere partners om te bepalen of gebruikte folies als nieuwe grondstoffen kunnen dienen. Dit project benadrukt de praktische toepassing van circulaire principes in de business-to-business markt, met name in de verpakking van goederen voor transport.

Verder lopen er drie showcases die zich richten op het verbeteren van het recycleproces van specifieke materiaalstromen. Een opvallend project hierbinnen is TEXPOWER, geleid door het Dutch Polymer Institute. Dit project focust zich op het recyclen van textiel gemaakt van katoen en polyester, waarbij de gehele keten betrokken is, van sorteerprocessen tot het spinnen van nieuwe textielvezels.

Rvo.nl

Bron: RVO