Veiligheid functionele voeding onder de loep
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Veiligheid functio­nele voeding onder de loep

  • 01 mei 2025

Voedingssupplementen en functionele voeding blijven terrein winnen, zowel wereldwijd als in Europa. Toch nemen de zorgen over veiligheid en betrouwbaarheid toe. De FAO – de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties – publiceerde eind april een rapport waarin zij die risico’s scherp in beeld brengt.

Focus op gepersonaliseerde voeding

In Food safety in personalized nutrition zoomt de FAO in op mogelijke risico’s bij supplementen en functionele voeding. Interacties met medicijnen, onduidelijke doseringen en ingrediënten zonder consumptiegeschiedenis zijn belangrijke aandachtspunten. Volgens auteur Maura Di Martino is het cruciaal om te kijken naar herkomst, verwerking en concentratie van actieve stoffen. “Clear labelling and thorough safety assessments can support informed choices and consumer confidence,” stelt zij in het rapport.

De organisatie benadrukt het belang van onderbouwde claims, betrouwbare etikettering en duidelijke wetgeving. Functionele voeding wordt gedefinieerd als voeding die méér biedt dan basisnutriënten, terwijl supplementen geconcentreerde voedingsstoffen bevatten ter aanvulling op de dagelijkse voeding.

Verscherpte regelgeving in zicht?

Het rapport vergelijkt hoe verschillende landen supplementen en functionele voeding reguleren. Deze kennis moet autoriteiten helpen om hun regelgeving te versterken en zo innovatie mogelijk te maken zonder concessies te doen aan voedselveiligheid.

Hoewel het rapport zich richt op een wereldwijde context, is de inhoud zeker relevant voor Nederlandse producenten en exporteurs. De FAO bepleit geen strengere regels per se, maar wel effectievere kaders – iets waar ook Europese en Nederlandse toezichthouders mee bezig zijn.

Extra druk op mondiale grondstoffen

Tegelijkertijd publiceerde de FAO haar bredere voedselvooruitblik voor 2025. Daaruit blijkt dat er wereldwijd sprake is van toenemende voorraden van graan en zuivel, terwijl de vraag afzwakt door economische druk. Dit kan zorgen voor prijsdalingen, wat kansen biedt voor Nederlandse voedselverwerkers, maar druk zet op exporteurs.

Tropische ingrediënten zoals cacao, koffie en palmolie staan dan weer onder druk door El Niño-effecten. Voor de Nederlandse industrie – van snoep tot ijs – betekent dit mogelijk hogere inkoopprijzen of leveringsrisico’s.

Meer supplementen, minder zekerheid van afzet

Ook de wereldwijde eiwitmarkt schuift. China koopt minder dierlijke eiwitten in, waardoor prijzen dalen en concurrentie op andere markten toeneemt. Dat raakt Nederlandse spelers in kalfsvlees, zuivel, maar ook plantaardige eiwitalternatieven.

Voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in functionele voeding en supplementen, betekent dit alles: let niet alleen op productveiligheid en etikettering, maar ook op prijsschommelingen, grondstoffenrisico’s en veranderende afzetmarkten. Samenwerking en transparantie blijven volgens de FAO sleutelwoorden – zowel op het gebied van regelgeving als marktaanpassing.

Fao.org

Bron: FAO