EU keurt gefermenteerde raapzaadkoek goed als novel food
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EU keurt gefermen­teerde raapzaad­koek goed als novel food

  • 29 april 2025

Een reststroom die tot voor kort niet in voedsel mocht worden gebruikt, krijgt nu een nieuw leven. FERM FOOD ApS heeft als eerste in de EU goedkeuring gekregen om gefermenteerde raapzaadkoek als ingrediënt in voeding toe te passen. De goedkeuring van de Europese Commissie is op 29 april 2025 officieel van kracht geworden.

Raapzaad – ook bekend als canola – wordt vooral geteeld voor de olie. De koek die overblijft na persing is rijk aan eiwit, maar mocht tot nu toe alleen in diervoeding of voor biogas worden gebruikt. Volgens de Europese Novel Food-wetgeving zijn voedingsmiddelen die voor 15 mei 1997 niet op grote schaal werden gegeten, verboden tenzij expliciet goedgekeurd.

Een eerdere goedkeuring voor een Finse versie was te beperkt voor breder gebruik. FERM FOOD kreeg nu toestemming voor bredere specificaties die wel passen bij de gangbare Europese raapzaadkoek.

Fermentatie haalt de bitterheid weg

Raapzaadkoek bevat 28 tot 30 procent eiwit, maar heeft van nature een bittere smaak door glucosinolaten. Met behulp van melkzuurbacteriën en vaste-stof-fermentatie weet FERM FOOD deze stof biologisch af te breken. Daardoor verdwijnt de bitterheid en ontstaan nieuwe, gewenste afbraakproducten. Het eindresultaat is geschikt voor toepassingen in onder andere brood, paté, plantaardige producten en worst.

Eiwitbron mét houdbaarheidseffect

Door fermentatie krijgt de raapzaadkoek bovendien een conserveerfunctie. In brood kan het de houdbaarheid verlengen zonder gebruik van conserveermiddelen. “Voeding met een clean label heeft hoge prioriteit bij consumenten. Gefermenteerde raapzaadkoek is daarom een logische oplossing om zowel functionele toevoegingen als conserveermiddelen in voeding te vervangen, waardoor het eindproduct natuurlijker wordt,” zegt oprichter Jens Legarth van FERM FOOD.

Ook bakkerij Vadehavsbageriet gebruikt het ingrediënt al. “Met gefermenteerde raapzaadkoek in brood kunnen we het eiwitgehalte verhogen, het aminozuurprofiel verbeteren en tegelijk de houdbaarheid van het brood volledig op natuurlijke wijze verlengen,” zegt eigenaar Jytte Kruse.

Volgens Søren Lange, hoofd productontwikkeling bij FERM FOOD ApS, gaat 2025 het verschil maken: “Klanten hebben gewacht op de EU-goedkeuring om te starten met de ontwikkeling van nieuwe clean-label en eiwitrijke producten. Ik ben er dus van overtuigd dat consumenten eind 2025 in nog veel meer voedingsmiddelen gefermenteerde raapzaadkoek zullen terugvinden.”

Ferm-food.com

Bron: Ferm Food