Steeds meer Nederlanders kiezen bewust voor vis over vlees vanwege milieuoverwegingen, volgens recente bevindingen van de Marine Stewardship Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC). Deze trend werd benadrukt tijdens de Bewuste Visweek 2023.
Uit een studie van het Future of Food Institute blijkt dat 31% van de Nederlanders bewust vaker voor vis kiest dan vlees. Deze keuze weerspiegelt een groeiend besef van duurzaamheid; 65% beschouwt vis als onderdeel van een duurzaam dieet, tegenover 39% voor vlees. Echter, 30% vindt de overstap van vlees naar vis nog steeds uitdagend, ondanks de wil.
Er is een positieve verschuiving in consumptiepatronen; 27% van de Nederlanders eet meer vis dan een jaar geleden, met gezondheids- (62%) en duurzaamheidsvoordelen (35%) als hoofdredenen. In supermarkten let 42% op het MSC of ASC keurmerk, waarbij zalm, kabeljauw, tonijn en garnalen de populairste keuzes zijn.
Christien Absil van MSC benadrukt het belang van vis in een duurzaam dieet, vooral vanwege de lagere CO2-uitstoot bij de productie en de rijke eiwitinname. Esther Luiten van ASC voegt eraan toe dat verantwoord gekweekte vis niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook sociale en gemeenschapsaspecten respecteert.
Visconsumptie biedt ook gezondheidsvoordelen; 82% van de Nederlanders ziet vis als onderdeel van een gezond dieet. Vis, rijk aan voedingsstoffen zoals zink, ijzer en omega-3 vetzuren, is essentieel voor de gezondheid. Absil benadrukt ook het belang van duurzaamheid buiten consumptie; minder visverspilling en het hergebruik van resten voor voedingssupplementen en diervoeding. Echter, slechts 30% checkt keurmerken bij het kopen van visolie.
Bron: MSC