UT-onderzoek van start om plastics circulair te maken
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

UT-onderzoek van start om plastics circulair te maken

  • 23 juli 2024

Universiteit Twente start een nieuw onderzoek naar de circulaire toepassing van plastics. Het doel om tegen 2030 vijftig procent van de jaarlijks afgedankte één miljoen ton plastic in Nederland hoogwaardig te recyclen en in 2050 volledig circulair te worden. Het onderzoek, genaamd "Plastics circulair maken: technische innovaties," richt zich op de technische innovaties die nodig zijn om dit mogelijk te maken.

Optimalisatie van verpakkingsrecycling

Onder leiding van Prof. Roland ten Klooster van de Faculteit ET, onderzoekt de Universiteit Twente hoe verpakkingen efficiënter gerecycled kunnen worden. Dit is een belangrijk aspect van het bredere initiatief gefinancierd door NWO met zes miljoen euro, verdeeld over tien projecten. Het onderzoek van Ten Klooster richt zich specifiek op het optimaliseren van recyclebare en sealbare mono-materialen met hoge barrières tegen gassen en vocht. Deze mono-materialen kunnen een oplossing bieden voor het probleem van moeilijk te scheiden meerlagige materialen, die vaak in de voedingsindustrie worden gebruikt om producten te beschermen tegen zuurstof en vocht.

Innovaties in mono-materialen

Het project "Design for recycling and effective/secure sealing of high-barrier mono-material flexible packaging films" wil nieuwe materialen ontwikkelen die niet alleen recyclebaar zijn maar ook effectief te sealen. Dit is essentieel omdat de huidige meerlagige materialen vaak lastig te recyclen zijn door hun complexe samenstelling. De nieuwe mono-materialen moeten dezelfde barrièreeigenschappen bieden zonder de nadelen van verkleving bij het sealen. Het consortium achter dit project bestaat uit Borealis, Cargill Bioindustrial, TNO en de Universiteit Twente, die gezamenlijk streven naar een circulaire toekomst voor plastic verpakkingen.

Utwente.nl

Bron: Universiteit Twente