Unilever, Nestlé en WUR werken aan 50% lagere footprint van melk
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Unilever, Nestlé en WUR werken aan 50% lagere footprint van melk

  • 12 juli 2023

Wageningen University & Research (WUR) slaat de handen ineen met Unilever's Ben & Jerry's, Cono Kaasmakers en Nestlé's Vreugdenhil Dairy Foods in een gedurfde missie: een 50% lagere carbon footprint van melk tegen 2030. In het nieuwe partnerschap genaamd "Low Carbon Dairy" worden innovatieve strategieën en plannen ontwikkeld voor verschillende melkveebedrijven. Deze samenwerking streeft naar een duurzame toekomst en economische welvaart in de zuivelsector.

De samenwerking in de keten is van cruciaal belang, aangezien niet alleen melkveehouders, maar ook leveranciers en andere partijen kunnen bijdragen aan het verminderen van de carbon footprint. In de samenwerking werken de zuivelketens samen met mengvoerbedrijven (Agrifirm, ForFarmers en De Heus), Duynie (leverancier van co-producten), Lely (leverancier van robots en datasystemen voor melkveebedrijven) en Rabobank. Beide zuivelketens zijn al bezig met groepen melkveehouders om reductieplannen op te stellen, met ondersteuning van PPP Agro Advies.

Hoe kan 50% reductie worden gerealiseerd en wat betekent dit?

Het project richt zich op vragen zoals welke maatregelen er genomen kunnen worden om een reductie van 50% te bereiken, hoe individuele bedrijfsplannen opgesteld kunnen worden en hoe de implementatie en voortgang van de plannen ondersteund kunnen worden. Daarnaast wordt gekeken naar de economische en duurzaamheidsconsequenties van een 50% reductie voor verschillende bedrijfstypen. Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen van een aanpak en bijbehorende instrumenten die grootschalige toepassing mogelijk maken.

Zelfde doel, soms verschillende aanpak

Hoewel de zuivelketens hetzelfde doel hebben, hanteren ze soms een verschillende aanpak. Beide ketens zijn in 2022 al gestart met groepen melkveehouders om reductieplannen op te stellen en uit te voeren. De plannen omvatten maatregelen zoals aanpassingen in het rantsoen, het gebruik van gras/klaver mengsels en mestvergisting. Daarnaast worden innovaties getest en geïntegreerd in de plannen. De pilotbedrijven bevinden zich op verschillende grondsoorten en werken met verschillende strategieën, waardoor er geleerd kan worden welke maatregelen het beste werken in verschillende situaties.

Het onderzoek richt zich in het eerste jaar voornamelijk op de ontwikkeling van een aanpak voor planvorming en voortgangsbewaking, de doorontwikkeling van de mitigation engine (een tool om maatregelen te selecteren op basis van bedrijfsspecifieke data) en het samenstellen van feiten in factsheets met betrekking tot broeikasgasemissies in de melkveehouderij. Het doel is om praktische en toegankelijke informatie te verstrekken over nieuwe reductiemaatregelen en de mogelijkheden van koolstofvastlegging.

Wur.nl

Bron: WUR