Grote ondernemingen moeten uitgebreider rapporteren over duurzaamheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Uitgebreider rapporteren over duurzaam­heid

  • 10 juni 2024

Grote ondernemingen in Nederland moeten binnenkort gedetailleerder rapporteren over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Deze verplichting geldt voor beursgenoteerde bedrijven, banken en verzekeraars. Accountants zullen deze duurzaamheidsrapportages beoordelen en moeten hiervoor aan strengere eisen voldoen. Dit staat in een nieuwe algemene maatregel van bestuur van minister Weerwind voor Rechtsbescherming en een wetsvoorstel van minister Van Weyenberg van Financiën.

De nieuwe regelgeving, gebaseerd op een Europese richtlijn, wordt geleidelijk ingevoerd. Vanaf boekjaar 2024 moeten grote beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeraars met meer dan 500 medewerkers al voldoen aan de nieuwe rapportageverplichtingen. Andere grote ondernemingen volgen de jaren daarna. De rapportage moet inzicht geven in ecologische, sociale en werkgelegenheidszaken, mensenrechten en de bestrijding van corruptie en omkoping. Het doel is om de impact van de onderneming op het klimaat en omgekeerd duidelijk te maken.

Strengere eisen voor accountants

Accountants zullen een verklaring afgeven met een beperkte mate van zekerheid, die mogelijk in de toekomst wordt uitgebreid naar een redelijke mate van zekerheid. Voor deze verklaringen moeten accountants en accountantsorganisaties aan extra eisen voldoen. De invoering van de duurzaamheidsrapportage is onderdeel van de implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Unie. De Europese Commissie heeft bovendien standaarden uitgevaardigd die deze rapportageverplichtingen verder specificeren.

Wetgeving in behandeling bij de Raad van State

De nieuwe wet, die regels stelt voor accountants en hun organisaties, wordt momenteel ter advies voorgelegd aan de Raad van State. Daarna volgt behandeling in de Tweede en Eerste Kamer. De algemene maatregel van bestuur met de rapportageverplichting wordt eerst naar de Tweede en Eerste Kamer gestuurd en zal daarna ook ter advies aan de Raad van State worden voorgelegd.

Rijksoverheid.nl

Bron: Rijksoverheid