TNO heeft een innovatieve methode ontwikkeld om op grote schaal schone biokoolstof te produceren. De EnerChar-methode, gebaseerd op vergassing van biomassa, biedt niet alleen de mogelijkheid om koolstof op maat te produceren, maar genereert ook warmte en vangt CO2 af tijdens het productieproces.
Met de EnerChar-methode worden afvalresten uit de tuin- en bosbouw en de voedingsindustrie vergast op een rooster, vergelijkbaar met afvalverbranding. Hierbij ontstaat schone biokoolstof die als duurzaam alternatief kan dienen voor fossiele koolstof. De geproduceerde warmte en de afgevangen CO2 dragen bij aan de milieuvriendelijkheid van de methode.
De veelzijdigheid van de EnerChar-methode opent de deur naar diverse toepassingen. Het kan bijdragen aan het vergroenen van staalproductie door schone biokoolstof te leveren, essentieel voor het maken van ijzerlegeringen. Daarnaast onderzoekt TNO de productie van biokoolstof voor batterijen als duurzaam alternatief voor het gebruik van natuurlijk grafiet. Ook in de tuinbouw biedt biokoolstof potentie, waar het een alternatief kan zijn voor het grootschalig afgraven van veen, met positieve gevolgen voor de CO2-huishouding.
Het unieke aspect van de EnerChar-methode is het brede temperatuurbereik (350-850 graden) en de flexibiliteit om met verschillende gassen te werken, waaronder lucht, stoom, rookgasrecirculatie en CO2. Door deze variatie kan biokoolstof van verschillende kwaliteit worden geproduceerd, geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Het productieproces omvat pyrolyse en vergassing, waarbij biomassa wordt ontgast en de overblijvende vaste stof, rijk aan koolstof, diverse eigenschappen bezit. De resulterende biokoolstof kan lichtgewicht zijn, water opslaan en dienen in zuiveringsprocessen, waardoor het een veelbelovende bijdrage levert aan duurzaamheid in diverse sectoren.
Bron: TNO