Thuisverbruik vlees in België stijgt opnieuw
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Thuisverbruik vlees in België stijgt opnieuw

  • 03 januari 2022

Corona heeft nog steeds een enorme impact op aankopen voor thuisverbruik in België: voor de tweede keer op rij lag de besteding aan verse voeding hoger dan vóór de coronacrisis, dat blijkt uit cijfers van Vlam. Dit zie je bij vlees en gevogelte, waar de dalende trend omgebogen is tot een stijging. Het thuisverbruik van vis, week- en schaaldieren en vleesvervangers steeg nog iets sterker. Vlees en gevogelte hebben een volumeaandeel van 84%, tegenover 15% voor vis, week- en schaaldieren en 1% voor vleesvervangers.

Vers rood vlees

Binnen de categorie van vers vlees (+3,6%) zien we voor de tweede keer op rij een stijging van het thuisverbruik van rundvlees tot 4,6 kg per capita. Voor kalfsvlees bleef het thuisverbruik voor het derde jaar op rij stabiel op 0,6 kg per capita. Bij varkensvlees zagen we een stijging in de periode juli 2020-juni 2021 (+7% tot 5,7 kg per capita). Bij vleesmengelingen was er een stijging van 9% in de periode juli 2019-juni 2020, dat in juli 2020-juni 2021 op hetzelfde niveau bleef, namelijk 6,4 kg per capita.

Gevogelte, konijn en wild

De aankopen voor thuisverbruik van vers gevogelte en wild stegen van 9 naar 9,7 kg per capita. Vooral kip groeide sterk (+7,1%). Het gevogelteverbruik is het hoogst in Vlaanderen en bij jonge alleenstaanden en gezinnen met kinderen. Het thuisverbruik van kip bedroeg 9,05 kg per capita. Binnen kip stijgt het belang van ‘kip in stukken’ (onder andere kipfilet en verwerkte kip) ten koste van braadkip en diepvrieskip. Het aandeel van bio steeg naar 1,5% volumeaandeel.

Het thuisverbruik van konijn groeide in 2020 met 10% en blijft nu op dit hogere niveau met 0,213 kg per capita, 16% kopende gezinnen en een aankoopfrequentie van 2,1 keer per jaar.

Gondola.be

Bron: Gondola