Those Vegan Cowboys: na het vleesch nu in de K’s
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Those Vegan Cowboys: na het vleesch nu in de K’s

  • 03 juni 2020

Op Wereld Melk Dag, 1 juni, lanceerden de oprichters van De Vegetarische Slager hun nieuwe bedrijf Those Vegan Cowboys. Na de ontwikkeling van vegetarisch vleesch, leggen Those Vegan Cowboys zich toe op het ontwikkelen van plantaardige zuivel. CEO Jaap Korteweg: “De ontwikkeling van een roestvrijstalen koe waar gras in gaat en melk uitkomt, zonder het gedoe met dieren, is een langgekoesterde wens van me. Nu Unilever onze droom om De Vegetarische Slager de grootste slager ter wereld te maken overgenomen heeft, kunnen wij ons naast het werk voor de Slager richten op een volgende doorbraak.’’

K’s maken in een laboratorium in Gent

Korteweg en Koffeman, kortweg de twee K’s, willen nieuwe plantaardige levensmiddelen ontwikkelen met dezelfde smaak als traditionele melk, kaas, yoghurt en boter. Voor een vliegende start namen Those Vegan Cowboys onlangs een volledig uitgerust laboratorium over op het terrein van de Universiteit Gent. Dit laboratorium legde zich eerder onder de naam Oxyrane toe op de vervaardiging van humane eiwitten voor medische toepassingen, zonder het gebruik van mensen of dieren. Korteweg: ‘’Onze zestien cowboys in Gent brengen 251 mensjaren ervaring met zich mee op het gebied van eiwitproductie.'' De onderzoekers gaan samenwerken met wetenschappers en spelers uit de traditionele zuivelindustrie om via fermentatie plantaardige eiwitten te ontwikkelen. Met fermentatie kan gras via microbiële processen tot zuivelidentieke eiwitten worden opgewerkt. Voor een gedeelte niet nieuw: anno 2020 wordt het grootste deel van alle harde kazen geproduceerd met veganistisch microbieel stremsel. Those Vegan Cowboys willen daarbij ook de caseïne en andere eiwitten plantaardig maken.

K’s maken kost tijd

Those Vegan Cowboys verwachten zeven jaar nodig te hebben om op serieuze schaal met producten op te markt te komen. ‘’Al hopen we wel al eerder op kleinere schaal iets lekkers te presenteren. De opschaling en ambachtelijke verwerking van hoogwaardige zuivelkopieën kost tijd. Maar als het lukt, draagt dit project zeer positief bij aan dierenwelzijn, een eerlijke wereldvoedselverdeling, de natuur, het klimaat en de biodiversiteit.’’ Veeteelt neemt momenteel 70% van het huidige landbouwareaal in beslag. Korteweg: ‘’Als je dit areaal gebruikt voor plantaardig vleesch en zuivel heb je  maar de helft of minder nodig. Nu worden er dagelijks grote oppervlaktes natuur vernietigd om de groeiende wereldbevolking te voeden. Met plantaardig vleesch en zuivel keren we deze ontwikkeling en kunnen we grote gebieden teruggeven aan de natuur.’’

Van handmelken naar de échte melkrobot

Those Vegan Cowboys zien de ontwikkeling van de roestvrijstalen koe als een logische ontwikkeling binnen de zuivelindustrie. Van handmelken, via de melkmachine naar de volautomatische melkrobot van nu. Korteweg: ‘’In Gent werd al in 1910 op de landbouwtentoonstelling een voorloper van de melkmachine gedemonstreerd. In 1992 molk een Nederlander, als eerste boer ter wereld, zijn koeien met een melkrobot. Het moderne melkveebedrijf is een stal met honderden koeien die daar een jaar rond vertoeven met als het meezit een uitloop naar buiten. Het is gewoon een fabriek waar machines het gras instoppen en vrachtwagens de melk uithalen. De koe vormt een onnodig pijnlijk onderdeel van dit industriële proces. Nederland heeft een enorme traditie op het gebied van innovatie in de zuivelindustrie. Dit project vormt voor mij in die lijn niet meer dan een logische volgende stap. De koe van roestvrijstaal vormt een kans voor de melkveehouders, want zij beschikken over de graslanden. En het is goed nieuws voor het klimaat, de biodiversiteit en in het bijzonder voor de koeien.’’

www.thosevegancowboys.com

Bron: © Those Vegan Cowboys