Het afgelopen jaar is aanzienlijk minder vlees verkocht in de supermarkten. Allereerst is dit een correctie op de supermarktrun van vorig jaar. Daarnaast zijn de prijzen flink hoger, terwijl consumenten minder te besteden hebben. Tot slot kan het komen door de wens van consumenten om minder vaak vlees te eten.
Uit cijfers van onderzoeksbureau IRI blijkt dat in de eerste negen maanden van vorig jaar 7 procent minder vlees verkocht werd in de supermarkten. Dit komt mede door een correctie op de supermarktrun in 2020 en 2021 als gevolg van de coronamaatregelen. In deze jaren steeg de verkoop van vlees in supermarkten namelijk flink, en de verkoop via het horeca-kanaal lag lager. De daling van de supermarktverkopen kan gecompenseerd zijn door een verkoopstijging via het horeca-kanaal. Toch is er meer aan de hand dan enkel een verschuiving van kanaal. De verkoop van vlees via de supermarkten lag in de eerst helft van 2022 namelijk onder het niveau van de eerste helft van 2019. Hiermee lijken de verkopen van vlees via supermarkten niet terug te keren naar pre-corona niveaus. De verkoopvolumes van kip in supermarkten daalden minder hard dan het gemiddelde van alle typen vlees.
De daling van vlees via de supermarkten kan het gevolg zijn van een groep consumenten die in de supermarkt vlees inruilen voor plantaardige producten. Anderzijds kan de daling van de verkoop van vlees ook een prijseffect zijn. Consumenten met een kleinere beurs kiezen ervoor minder vlees te kopen of minder grote porties.
De ontwikkeling van de veestapel in Nederland is van belang voor vleesverwerkers. Voor pluimvee geldt dat het afgelopen jaar de grootste vogelgriepgolf ooit woedde, met negatieve gevolgen voor de productie van pluimveehouders. Daarnaast schakelen supermarkten om naar de verkoop van enkel Beter Leven 1 ster. Dit vereist dat producenten meer aandacht geven aan dierenwelzijn en duurzaamheid, maar vanwege het beperkte beschikbare staloppervlakte in Nederland en de lastige vergunningverlening zorgt dit voor verdere druk op de pluimveevleesstapel. Daarnaast is het nog onduidelijk wat de gevolgen gaan zijn van de uitkoopregelingen in verband met de stikstofproblematiek. ABN AMRO verwacht dat het aantal vleeskuikens met 15 tot 25 procent daalt tot en met 2025.
Voor de varkenshouderij verwacht ABN AMRO dat het aantal dieren de komende tien jaar zo’n 10 tot 20 procent zal afnemen. In 2023 wordt die daling al ingezet, waarbij het aantal fokzeugen naar verwachting sterker zal dalen. Dit leidt weliswaar niet gelijk tot een lager aantal slachtingen hier in Nederland, maar zal wel leiden tot lagere exporten naar onder meer Duitsland.
Bron: ABN AMRO