Strokenteelt beïnvloedt kwaliteit en veiligheid van brood
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Stroken­teelt beïnvloedt kwaliteit van brood

  • 06 mei 2025

Wat als een simpel sneetje brood niet alleen lekker is, maar ook bijdraagt aan biodiversiteit én minder pesticiden bevat? Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzochten hoe tarwe uit strokenteelt scoort bij consumenten. De resultaten zijn opvallend positief, zolang de kwaliteit en veiligheid op orde zijn.

Effect op kwaliteit en veiligheid

Strokenteelt, waarbij verschillende gewassen naast elkaar op één perceel groeien, verandert de dynamiek op het veld. Die verandering kan gevolgen hebben voor voedselveiligheid. Denk aan schimmels, natuurlijke gifstoffen of resten van gewasbeschermingsmiddelen. Ook de voedingskwaliteit van tarwe verschuift. Eiwit- en glutengehalte, belangrijk voor de bakkwaliteit van brood, blijken beïnvloed te worden door gemengde teelt.

Wat de consument belangrijk vindt

Naast de fysieke eigenschappen keek het onderzoeksteam naar de voorkeuren van consumenten. Via zogeheten conjoint analysis ontdekten ze waar de doorsnee broodkoper op let. “Consumenten hebben vooral aandacht voor het gebruik van pesticiden: hoe minder, hoe beter,” aldus Caspar Krampe van Wageningen UR. Ook visuele puurheid en het ontbreken van additieven spelen een rol in hun beoordeling.

Bekende combinaties zoals tarwe met gerst scoren beter dan onbekendere mengvormen. Consumenten staan terughoudender tegenover bijvoorbeeld tarwe met veldbonen. “Daarom is het belangrijk om duidelijk uit te leggen wat de natuurlijke, veilige en schone voordelen zijn van producten uit gemengde teelt,” zegt Krampe.

Data vertaald naar een dashboard

Om beleidsmakers en ketenpartners te ondersteunen, ontwikkelde een team onder leiding van Cheng Liu een digitaal dashboard. Deze tool bundelt inzichten over gewaskeuze, productkwaliteit en consumentenvoorkeuren. De code is op verzoek beschikbaar, maar de tool is nog niet openbaar.

Wur.nl

Bron: WUR