Stijging Foodsector Faillissementen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Stijging Foodsector Faillisse­menten

  • 07 mei 2019

De dalende trend van het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen eindigde in de zomer van 2018. Wereldwijd was er onzekerheid over handelsoorlogen en de Brexit. Ook de foodsector zal te maken krijgen met faillissementen.

Faillissementen in foodsector licht gestegen

Het aantal faillissementen in de foodsector vertoont een stijgende lijn. Vooral onder de grotere bedrijven steeg het aantal faillissementen. Bij de eenmanszaken gingen minder bedrijven failliet. De foodsector omvat een brede groep bedrijven. De gemene deler is de afhankelijkheid van grondstofprijzen en exportmarkten. Een belangrijk deel van de productie gaat naar landen in Europa. Een lagere groei in Europa kan dus zorgelijk zijn voor de sector.

Faillissementsgraaf foodsector relatief hoog

De foodsector heeft een relatief hoge faillissementsgraad. Dat geldt voor zowel de voedingsindustrie als voor de groothandel in voedingsmiddelen. Dunne marges en felle concurrentie zorgen ervoor dat de ondernemers in de foodsector op het scherpst van de snede moeten opereren.

Verwachting foodsector

ABN AMRO verwacht voor 2019 dat het aantal faillissementen in de foodsector stijgt met 2 tot 5 procent ten opzichte van 2018. Hogere prijzen, zoals voor varkens en zuivel, kunnen voor moeilijkheden zorgen bij de ondernemers die al met dunne marges kampen.

Bron: ABN AMRO

Bron: © ABN AMRO