Vraag om verbod op kleurstof E171
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vraag om verbod op kleurstof E171

  • 08 May 2019

De Consumentenbond en andere Europese consumentenorganisaties roepen de Europese Commissie op om het gebruik van titaniumdioxide (E171) in voedsel te verbieden. Er zijn bij verschillende organisaties op het gebied van voedselveiligheid twijfels over de veiligheid van deze stof.

RIVM

De stof wordt gebruikt als witte kleurstof in witgekleurde snoepjes en kauwgom. De stof bestaat namelijk voor een deel uit nanodeeltjes. Deze kleine deeltjes kunnen terechtkomen in de lever en andere organen. De gezondheidsrisico’s zijn onzeker. In 2018 werd door het RIVM geconcludeerd dat het niet uitgesloten kan worden dat het gebruik van titaniumdioxide tot nadelige effecten in de lever kan leiden.

Onzekerheid

Ook het Franse instituut voor voedselveiligheid ANSES concludeerde recent dat er onzekerheid bestaat over de veiligheid van de stof. Daarom wordt uit voorzorg het gebruik van E171 verboden per 1 januari 2020.

Europese consumentenorganisaties roepen de Europese Commissie op om het Franse voorbeeld te volgen. De Consumentenbond vraagt de Nederlandse overheid om dit te steunen.

Bron: Consumentenbond

Bron: © Consumentenbond