De omzet van de voedingsindustrie is in 2023 met 3 procent gestegen, voornamelijk als gevolg van een groei van de afzetprijzen met ongeveer 6 procent. Het aantal bedrijven in de sector groeide vorig jaar, terwijl het aantal faillissementen juist afnam, dat blijkt uit een analyse van voorlopige cijfers door onze redactie op basis van CBS-gegevens.
De totale omzet in de eerste elf maanden van 2023 steeg met 3,6 procent in vergelijking met 2022. De binnenlandse verkoop groeide met 4,2 procent, terwijl de buitenlandse verkoop met 3,2 procent toenam. De stijging van de totale omzet was vooral merkbaar in het eerste kwartaal, met een opmerkelijke groei van ruim 20 procent. Sinds juli vorig jaar daalden de omzetten echter gestaag, met een voorlopig dieptepunt van bijna 10 procent in september.
De afzetprijzen van de voedingsindustrie stegen in de periode januari-november vorig jaar in totaal met 5,9 procent. Hoewel de prijzen elke maand stegen, namen de groeipercentages af vanaf januari. De grootste prijsstijgingen deden zich voor in de eerste drie maanden, variërend van 18,3 procent in januari tot 12,2 procent in maart. In november bedroeg de groei nog slechts 0,7 procent. De groente en fruit verwerkende industrie (+24,1 procent) en de meelindustrie (+23,9 procent) lieten de sterkste groei zien, terwijl de zuivelindustrie, diervoederindustrie en spijsoliën- en vettenindustrie dalingen vertoonden.
Het aantal bedrijven in de voedingsindustrie groeide vorig jaar met 7,7 procent, van 7180 aan het begin van het jaar tot 7735 in het vierde kwartaal. De grootste groei vond plaats in de diervoederindustrie (+19,5 procent), visverwerkende industrie (+12,1 procent), groente en fruit verwerkende industrie (+12,0 procent) en slachterijen en vleeswarenindustrie (+11,9 procent). In tegenstelling tot de algemene industriële trend, waar het aantal faillissementen met 67,7 procent steeg, daalde het aantal faillissementen in de voedingsindustrie met 10,7 procent, van 28 in 2022 tot 25 in 2023. De brood- en deegwarenindustrie registreerde vorig jaar de meeste faillissementen (13), terwijl er in de visverwerkende industrie, groente en fruitverwerkende industrie, spijsoliën- en vettenindustrie en meelindustrie geen faillissementen werden genoteerd.
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024