Nederlanders verspillen steeds minder voedsel, vooral huishoudens. Sinds 2015 gooien we 23% minder eten weg. In 2022 verspilden Nederlanders thuis gemiddeld 33,4 kg eten per persoon. Maar, er wordt nog ongeveer een kwart van al het voedsel in Nederland verspild.
Het doel om voedselverspilling in 2030 te halveren wordt niet gehaald als er geen extra maatregelen worden genomen. Het ministerie werkt samen met het Voedingscentrum en de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling om verspilling tegen te gaan. Er zijn veelbelovende initiatieven van boer tot bord, maar meer inzet is nodig.
Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil verplichte monitoring en rapportage van voedselverspilling verkennen voor de voedselsector en er wordt voor de zomer een besluit verwacht over aanvullende maatregelen om verspilling tegen te gaan. In de hele voedselketen zijn er initiatieven om verspilling tegen te gaan, zoals het voorkomen van retourstromen van brood en het verwerken van onvermijdbare reststromen tot diervoer voor een circulaire productie van vlees, zuivel en eieren.
Volgens de nieuwe cijfers van de WUR werd in 2020 in de hele voedselketen tussen de 97 en 123 kilo per Nederlander verspild. Dat is een daling van 5,8% tot maximaal 15,8% ten opzichte van 2015, omgerekend naar hoofd van de bevolking. Minister Adema benadrukt dat verspilling van voedsel niet alleen geld kost, maar ook water, energie en andere grondstoffen. Door verspilling te verminderen, dragen we bij aan een duurzamere wereld en behouden we de waardering voor het vakmanschap van de boer.
Bron: Rijksoverheid