Staat van Landbouw en Voedsel: Trends in agrosector stabiel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Staat van Landbouw en Voedsel: Trends in agrosector stabiel

  • 21 januari 2022

Wageningen University & Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben in opdracht van het ministerie van LNV het rapport ‘Staat van Landbouw en Voedsel’ opgesteld. Doel van het onderzoek is om een breed overzicht te geven van de Nederlandse agrosector. De onderzoekers geven op basis van data- en literatuuronderzoek informatie over diverse economische indicatoren.

Het hele agrocomplex

De toegevoegde waarde van het totale agrocomplex was in 2019 goed voor 56 miljard, circa 7% van het bruto binnenlands product. Nederland is in 2020 in waarde gemeten de tweede exporteur van landbouwgoederen na de Verenigde Staten. In 2020 werd er 71 miljard euro verdiend aan de afzet van landbouwgoederen. Hiervan was 60% export en 40% binnenlandse afzet.

Consumptie, duurzaamheid en verspilling van voedsel

Supermarkten zijn het belangrijkste verkoopkanaal van voedsel. In 2019 werd ongeveer 53% van de 65 miljard uitgaven aan voedsel in supermarkten besteed. In de foodservice besteedden we ongeveer 32% van onze bestedingen aan voedsel. Van de uitgaven aan voedsel was 16% voor voeding met duurzaamheidskeurmerken.

Land- en tuinbouw, structuurontwikkelingen

Het aantal land en tuinbouwbedrijven is in 2020 met 500 afgenomen. Ook het areaal cultuurgrond is afgenomen, met 0,1% tot 1,814 mln. hectares. De gemiddelde balanswaarde per einde boekjaar van de land- en tuinbouwbedrijven was in 2019 ruim 3,5 miljoen euro, wat een stijging is van 700.000 euro ten opzichte van 2015.

Het arbeidsvolume in de land- en tuinbouw is in 2020 met 1% gestegen. Het aantal land- en tuinbouwbedrijven met een bedrijfshoofd ouder dan 50 jaar is tussen 2012 en 2020 gestegen tot 71%. In 2020 is op 40% van de 34.100 bedrijven met een bedrijfshoofd ouder dan 50 jaar, een opvolger aanwezig. Het aantal melkkoeien is in 2020 heel licht gestegen. Het aantal kippen ook, terwijl de aantallen varkens en andere graasdieren daalden.

Innovatie, biologisch of niet?

In 2020 zijn er in Nederland 2.019 biologische land- en tuinbouwbedrijven. Dat is een stijging met 3% in vergelijking met 2019. Meer dan 42% van de boerenbedrijven hebben in 2020 verbredingsactiviteiten zoals een kaasmakerij, een winkel erbij of doen aan agrarisch natuurbeheer. Meer dan 30% van de bedrijven met tien of meer werkzame personen houdt zich tussen 2016 en 2018 bezig met een of andere vorm van innovatie.

Lees het rapport ‘Staat van landbouw en voedsel’
Wur.nl

Bron: Wageningen University & Research