‘Smart’; dat klinkt misschien lekker toekomstgericht en trendy, maar het is een draak met vele koppen. De gevolgen ervan kunnen we bij lange na niet overzien.
Digitaal transformeren doe je niet in één dag, maar het gaat snel. Razendsnel. De versnelling van de digitale transformatie neemt iedere dag kwadratisch toe: 2, 4, 16, 256, 65536. De gevolgen zijn groot.
Smart vraagt om hooggeschoold personeel; hbo-plus en universitair. Alleen de slimmeriken tot 35, max 40 jaar zullen overleven. Voor de anderen is het ‘helaas pindakaas’, geen baan meer. Jammer voor al die laag opgeleide mensen wereldwijd, maar hun jobs verdampen.
Smart vraagt ook om nieuwe gebouwen. Wij, Bessels architekten, bouwen nu al mensloze fabrieken – waar verregaande robotisering en extreme digitalisering om totaal andere structuren vraagt. Het gevolg: de komende tijd kunnen veel gebouwen van 15 jaar en ouder naar de schroot.
Philips maakte scheerapparaten in Drachten, toen in China en nu weer Drachten, in een robotfabriek. Straks gaan ze weer naar China, omdat ze het daar toch nét even slimmer doen. Over de beurswaarde van grote multinationals praten we al niet meer. Ze worden aan alle kanten voorbij gerend door IT-jongens als Facebook, Apple, Google, etcetera.
Het kenmerk van de Smart industry is: ‘Er bestaat geen morgen, alleen vandaag. Nu is gisteren en die is voorbij’. Het is gelijk als vis. Die begint te bederven zodra je hem met de kop boven water trekt.
‘Smart’ betekent ieder dag opnieuw beginnen. Bedenken: ‘hoe doe ik het vandaag wérkelijk slim’.
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019