Is een cobot iets voor úw bedrijf?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Is een cobot iets voor úw bedrijf?

  • 07 oktober 2019
  • Door: Roderick Mirande

Ze hebben geen cobot-catalogus om uit te kiezen, wél kunnen ze samen met u bepalen of een cobot uw bedrijfsprocessen kan verbeteren. Is cobotisering nog een ver-van-uw-bed show? John de Groot brengt het allemaal graag wat dichterbij. 

‘Man-Machine-Collaboration. Maak kosteloos kennis met de (on)mogelijkheden van collaboratieve robots in de voedselverwerkende industrie.’ Zo staat het wervend op de voorkant van de brochure van COTEMACO. John de Groot trekt de kar bij de organisatie en neemt rustig de tijd om al onze vragen te beantwoorden. COTEMACO staat voor Increased ‘Competitiveness Through Efficient Man & Machine Collaboration’.  “Het is een Interreg NWE-programma met in Nederland twee partners: Food Tech Brainport en High Tech NL.”, legt John uit. “Food Tech Brainport is een stichting die innovaties naar de foodsector wil brengen: van een betere receptuur en anders pasteuriseren tot aan efficiënter produceren. High Tech NL is de branchevereniging voor technologiebedrijven. Behalve funding uit Europa via Interreg NWE, hebben we ook funding van de provincie Noord-Brabant.”

Wat is jullie doelstelling?

“COTEMACO is een ondersteunend programma. We zijn dus niet primair bezig met R&D, al kunnen we daar wel ondersteuning bij bieden buiten het initiatief om. Vanuit COTEMACO willen we de food-industrie bekend maken met cobots en hen kosteloos begeleiden naar de implementatie ervan.”

Wat is het verschil tussen een cobot en een ‘gewone’ robot?

“Een robot houdt geen rekening met de mens in zijn omgeving. Een cobot (collaboratieve robot, red.) doet dat wel. Die heeft sensoren om mensen te detecteren, zodat ze geen letsel kunnen oplopen.”

Okay, ze verwonden geen mensen. Maar een cobot als collega, hoe werkt dat?

“Een cobot kan saai monotoon werk overnemen. Maaltijdsalades zoals je die in de supermarkt ziet, worden door mensen aan een lopende band samengesteld. Het toevoegen van een tomaatje, saus-sachetje of uienringen zou ook door een cobot gedaan kunnen worden. En als hij klaar is, kan de cobot rode pepertjes op het bamipakket gaan leggen. De ideale cobot is flexibel en kan op meerdere plekken ingezet worden, naast en tussen de mensen.”

John de Groot

Hoe krijgen jullie bedrijven aan de cobots? 

“Het begint met informeren, interesse wekken. De eerste ‘awareness-ronde’ vindt plaats in het field lab Smart Food Processing in Helmond, waar negen opstellingen staan die een idee geven van wat je wel, en niet kunt met cobots. Een cobot die taarten snijdt bijvoorbeeld. Maar misschien is die technologie ook wel geschikt voor het snijden van vleeswaren. We willen mensen informeren en inspireren.”

En dan? 

“Ondernemers die de mogelijkheden daarna verder willen onderzoeken, gaan wij begeleiden. Natuurlijk gaat dat over cobot-technologie, maar ook over het creëren van draagvlak in de organisatie, het bepalen van economische en technische haalbaarheid en wat je nog meer kunt met de data die je verzameld. Allemaal belangrijke aandachtspunten.”

Een soort coach dus? 

“Zo zou je het kunnen zeggen. We informeren, inspireren en begeleiden naar de implementatie. Omdat we niet alles fysiek kunnen laten zien in ons field lab Smart Food Processing, maken we gebruik van virtual reality en een digital twin; ofwel een virtuele simulatie van variaties van een product. Daarnaast kunnen we ook een ander COTEMACO field lab Smart Food Processing bezoeken, bij de University of Lincoln in de UK bijvoorbeeld, omdat daar een cobot opgesteld staat voor het oppakken van zware zakken rijst.”

Hoe maakt u tastbaar dat cobots ook voordelen heeft voor de productiemedewerker zelf?

“Een cobot wordt meestal ingezet bij werk waar bedrijven moeilijk mensen voor kunnen krijgen omdat het ‘dull, dangerous of dirty’ is. Een voorbeeld: een hamburgerketen in Pasadena in de VS had een groot probleem om personeel vast te houden, omdat ze de hele dag boven een hete bakplaat hamburgers moesten bakken. Gemiddeld hielden ze dat drie dagen vol. Daar is toen een cobot ingezet die aan de bakplaat de hamburgers draait en de gare patty’s vervolgens op een bakspatel doorgeeft aan zijn menselijke collega’s, die de burger op een broodje leggen en aan de klant serveren.” Als zo’n cobot eruitziet als een ‘klassieke robot’ heb je meteen een enorme publiekstrekker voor je hamburgerrestaurant!”

Wanneer moet ik als voedingsmiddelenproducent aankloppen bij Food Tech Brainport?

“Als je wilt weten of je met cobots of robots je productieproces kunt verbeteren. Als je bij ons geweest bent, dan weet je het. Als je kansen ziet, krijg je bij ons verdieping en begeleiding. Het grote voordeel: we zijn objectief en onpartijdig. We hebben geen enkel commercieel belang. Ons doel is enkel: innovaties naar de foodsector brengen.”

www.foodtechbrainport.com
www.hightechnl.nl/innovatie/cotemaco

Beeld: robothand; ©maxuser/Shutterstock.com, John de groot: © ANGY PhotoDesign

OSV bedrijfsbezoek 

21 november zijn we met de OSV op bezoek geweest bij het field lab Smart Food Processing. We hebben met eigen ogen de 10 demonstratie robots/cobots bekeken, die ieder vanuit een ander perspectief de problematiek benaderen of liever gezegd de oplossing bieden.

Naast het field lab hebben we ook de nieuwste innovaties op het gebied van milde conservering en milde scheiding bezocht. En voor veel leden een eye-opener... High Pressure Processing. 

Bij elke opstelling was iemand beschikbaar om alle vragen te beantwoorden en dat waren er veel. 

Hartelijk dank voor de gastvrije ontvangst en de perfecte complete organisatie!


Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019