Vakblad Voedingsindustrie bestaat 25 jaar. Ooit begonnen we onder de titel ‘Vleeswetenschap’, later werd het Vakblad Vleesindustrie. En, nu alweer tien jaar, is het Vakblad Voedingsindustrie. Er is veel veranderd in die tijd: technologieën die nu gewoon zijn, waren toen sciencefiction. Internet werd bijna geboren. Trouw schreef op 4 januari 1997: Het Internet moet in zijn huidige vorm eens instorten, denken computerdeskundigen.(...) Microsoft-baas Bill Gates stelt slechts vast dat het Internet dit jaar tegenvalt: 'Het kan de hoge verwachtingen niet waarmaken' (…)
Van Vleesindustrie naar Voedingsindustrie, een naamsverandering die werd ingegeven door een toen al (vaag) zichtbare trend. Want het eten van vlees, hoewel nog altijd een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon, stond toen al hier en daar ter discussie. Inmiddels staat het zelfs hevig onder druk: de ecologische voetafdruk van vlees is te hoog, zo stellen veel wetenschappers. Wereldwijd wordt gezocht naar alternatieve eiwitbronnen.
Het ‘verlagen van onze ecologische voetafdruk’; wie had het daar 25 jaar geleden over?
In Davos, waar eind januari 2018 de mondiale elite bijeenkwam om over de toekomst van de wereld te praten, stond het onderwerp hoog op de agenda. Ook werd er stevig gediscussieerd over ontwikkeling van de data-economie, en dan vooral hoe de machtsconcentratie van tech-reuzen als Apple, Microsoft, Google Facebook en Amazon, is in te perken. Dit natuurlijk zonder de innovatiekracht te schaden, want er zijn ook veel goede ontwikkelingen. Denk, in onze eigen branche, aan de mogelijkheden van Blockchain als een oplossing voor meer ketentransparantie.
Een film die nu in de bioscoop draait komt met een inventieve oplossing voor het verlagen van de ecologische voetafdruk: ‘Downsizing’ wordt opgeworpen als oplossing ‘tegen de dreigende ecologische ramp’. Science fiction? Misschien over 25 jaar al realiteit! Niemand kon zich bij de eerste editie van Vleeswetenschap voorstellen dat internet, smartphones en social media zo’n wezenlijk onderdeel van ons leven zouden worden, of dat er zoiets zou bestaan als 3d-foodprinting. Blijf innoveren; niets is onmogelijk.
Judith Witte
[email protected]
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2018