Samenwerking HAS en Food Tech Brainport
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Samenwerking HAS en Food Tech Brainport

  • 28 november 2019

Het lectoraat Duurzaam Produceren in de agrifoodsector van HAS Hogeschool werkt de komende 4 jaar samen met Food Tech Brainport in Helmond aan het opzetten van een expertisecentrum voor het MKB(+). Het doel van dit expertisecentrum is het terugdringen van voedselverspilling en bij- en reststromen te verwaarden door middel van milde conservering en milde scheidingstechnieken.

Vierjarig partnerschap

“Vanuit HAS Hogeschool wilden we al sinds de start van Food Tech Brainport 6 jaar geleden graag met de stichting gaan samenwerken”, vertelt Rob van Diepenbeek, docent bij de opleiding Voedingsmiddelentechnologie en lid van de kenniskring van het lectoraat. “Het is mooi om te zien dat dit nu via het lectoraat van lector Elies Lemkes-Straver in een vierjarig partnerschap vorm krijgt. Bovendien zijn de lijnen kort, want onze collegevoorzitter Dick Pouwels is tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van de stichting Food Tech Park Brainport.”

Verschillende technologiedomeinen

Food Tech Brainport biedt faciliteiten en toegang tot kennis, kapitaal en netwerken op het gebied van technologie en food. De organisatie draagt actief bij aan gezondere en circulaire voeding in verschillende technologiedomeinen: milde scheiding, milde conservering, het benutten van alle grondstoffen uit het product, en SMART Food processing (Cotemaco initiatief). Bedrijven gevestigd op de campus van Food Tech Brainport, zoals Pascal Processing en Bodec, werken nauw samen met onder meer van Rijsingengreen en andere foodindustriepartners. Food tech Brainport nodigt bedrijven van harte uit om aan te sluiten op de technologieprogrammalijnen zoals membranen, innovatief vriezen, innovatieve pasteurisatietechnologieën als hoge druk of electrische pulsen, fermentatie en innovatief drogen.

Samen optrekken

“We hebben als HAS Hogeschool veel raakvlakken met Food Tech Brainport”, zegt Rob. “Het lectoraat Duurzaam Produceren in de agrifoodsector heeft als missie bedrijven in de agrofoodsector te helpen zich zodanig te ontwikkelen dat de druk op het milieu wordt geminimaliseerd en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen zo efficiënt mogelijk is. Hiervoor is het nodig dat processen op het gebied van het gebruik van hulpstoffen, energie en water verder geoptimaliseerd worden en de kwaliteit van producten verbeterd wordt zodat de houdbaarheid langer wordt en er minder verspild wordt. En belangrijk hierbij: dat deze verduurzaming ook meetbaar wordt gemaakt.”

Bron: © HAS Hogeschool