Revolutie in eetgewoonten EU: Plant-based wint terrein
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Revolutie in eetgewoonten EU: Plant-based wint terrein

  • 08 december 2023

Een recente enquête, gefinancierd door het Smart Protein-project van de EU, verheldert de evoluerende dieettrends over Europa. Getiteld ‘Evolving appetites: an in-depth look at European attitudes towards plant-based eating’, onthult de enquête een opmerkelijke verschuiving in vleesconsumptiepatronen.

Meer dan de helft (51%) van de Europese vleeseters vermindert actief hun jaarlijkse vleesinname, een aanzienlijke toename van 46% in 2021. Gezondheidsoverwegingen komen naar voren als de belangrijkste motivatie, waarbij 47% van de respondenten wordt beïnvloed. Opvallend is dat Roemenië en Italië vooroplopen in het prioriteren van gezondheid als reden om vleesconsumptie te verminderen.

Milieu- en ethische overwegingen

Milieuoverwegingen staan op de tweede plaats (29%), voornamelijk in Denemarken en Nederland, gevolgd door dierenwelzijnsmotivaties (26%), met name in Duitsland en Nederland. De bevindingen suggereren een genuanceerde interactie van gezondheids-, milieu- en ethische overwegingen bij het vormgeven van Europese voedselkeuzes.

Inzichten voor de toekomst: Aanbevelingen voor groei

Jasmijn de Boo, CEO van ProVeg International, benadrukt de betekenis van het rapport bij het begrijpen van het langetermijnpotentieel van de plantaardige sector. Met een groeiend aantal mensen dat kiest voor minder vleesconsumptie, kunnen belanghebbenden, waaronder beleidsmakers en de industrie, deze inzichten benutten om beslissingen te nemen over de productie en promotie van plantaardig voedsel.

Belangrijke bevindingen

De enquête, uitgevoerd door ProVeg in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit Gent, omvatte 7.500 deelnemers in 10 Europese landen. Belangrijke bevindingen omvatten een afname van 10% in zelf geïdentificeerde flexitariërs (27% in 2023 vergeleken met 30% in 2021), een groeiende interesse in plantaardige alternatieven en een opmerkelijke voorkeur voor peulvruchten.

Bovendien beweert 66% van de Europeanen af en toe peulvruchten te consumeren, waarbij 53% een wens uit om ze vaker op te nemen. Thuisgebruik van plantaardige alternatieven leidt met 67%, terwijl supermarkten de voornaamste bron blijven voor aankopen van plantaardige producten met 60%. Opmerkelijk is dat 46% van de respondenten meldt dat ze meer vertrouwen hebben in plantaardige alternatieven vergeleken met twee jaar geleden.

Download het survey report ‘Evolving appetites: an in-depth look at European attitudes towards plant-based eating’

Smartproteinproject.eu

Bron: Smart Protein