Regeneratieve landbouw met Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Regenera­tieve landbouw met Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo

  • 04 juli 2024

Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo bundelen hun krachten om de toekomst van de Nederlandse landbouw te waarborgen door regeneratieve landbouwpraktijken te implementeren. Deze samenwerking is van cruciaal belang om de gezondheid van de bodem te herstellen en duurzame landbouwmethoden te bevorderen. De betrokken partijen zijn vastberaden om de landbouwgrond te beschermen en toekomstbestendig te maken.

Het Wortel Collectief

Het gezamenlijke project, genaamd 'Het Wortel Collectief', richt zich aanvankelijk op de teelt van wortelen. Op ongeveer 30 hectare landbouwgrond worden regeneratieve technieken toegepast. In april 2024 zijn de eerste wortelen gezaaid, die vanaf september verwerkt worden in verschillende Unilever-producten zoals Unox-soepen en Knorr-maaltijdpakketten. Ook zijn er al wortelen geoogst die nu in de Jumbo-winkels liggen. Elke boerderij krijgt een unieke aanpak die is afgestemd op de specifieke eigenschappen van het land, waarbij verschillende regeneratieve praktijken worden toegepast.

Framework voor regeneratieve landbouw

Het Wortel Collectief gebruikt een framework dat is afgestemd op het Sustainable Agriculture Initiative (SAI). Dit framework helpt bij het meten van de impact op biodiversiteit, bodemgezondheid, watergebruik en klimaat. De samenwerking binnen het collectief is essentieel om de kennisontwikkeling over regeneratieve landbouw in Nederland te bevorderen. Leveranciers zoals Agrifirm en Ardo spelen een belangrijke rol in het leveren van wortelen die uiteindelijk in verschillende Unilever-producten terechtkomen en vers in de Jumbo-winkels liggen.

Noodzaak van samenwerking

Debora van der Zee van Unilever benadrukt het belang van deze samenwerking voor de transitie naar een toekomstbestendig voedselsysteem. Ton van den Hoek van Jumbo Supermarkten deelt deze visie en is trots dat hun verse waspeen nu al beschikbaar is in de winkels. Beide partijen zien regeneratieve landbouw als een veelbelovende aanpak om duurzame voedselproductie te bevorderen en de gezondheid van de bodem te verbeteren. De betrokken partijen, ondersteund door Deloitte, zetten zich in om door middel van het Net Positive Network duurzame veranderingen binnen het voedselsysteem te realiseren.

Unilever.nl

Bron: Unilever