Effectief energie besparen bij stoomproductie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Effectief energie besparen bij stoompro­ductie

  • 07 juni 2022

Het is misschien wel actueler dan ooit: hoe bespaar je energie in het productieproces? Stoom is een zeer veel gebruikte energiedrager in de industrie en het grootste deel daarvan wordt opgewekt met gas. Maar liefst 75% van de potentiële energiebesparing in de industriële sector is gerelateerd aan motoren en stoominstallaties. 

De meest effectieve besparing

In de afgelopen jaren is er in het project Steam Up op grote schaal onderzoek gedaan naar het optimaliseren van stoomproductie. De vernieuwing van een stoomketel bleek de meest effectieve ingreep om energie te besparen. Dat komt onder andere omdat veel bestaande stoomketels te groot en te inflexibel zijn voor de gewenste productie en dat is niet efficiënt.

De vervanging van een nieuwe stoomketel wordt vaak te lang uitgesteld door de hoge aanschaf kosten. Terwijl een nieuwe stoomketel efficiënter werkt en dus ook lagere stookkosten heeft. Al jaren zijn er elektrische modellen op de markt, die met de stijgende gasprijzen en naderende klimaatdoelen ook een steeds vaker gemaakte keus lijken te worden. Bij het elektrische opwekkingsproces verlies je geen energie via het rookgaskanaal. Bij gasgestookte modellen is dat gemiddeld zo’n 10%.

De nieuwste generatie elektrische stoomketel vormt een nieuwe prestatieklasse op het gebied van rendement, vermogensafstemming en ruimtebesparing. Op dit moment zijn er financiële regelingen die de aanschaf van elektrische stoomketels goedkoper kunnen maken. 

Kleine ingrepen om te besparen

Tot slot zijn er een aantal concrete maatregelen die kunnen worden toegepast om energie te besparen zonder de stoomketel te vernieuwen. Dit kan oplopen tot zo’n 25%.

  • verlagen van de stoomdruk (circa 2% energiebesparing per bar)
  • gebruikmaken van een zuurstofmeting in het rookgas en deze gebruiken in de brander regeling
  • de ketel, leidingen en appendages zo goed mogelijk isoleren
  • zo veel mogelijk restwarmte terugwinnen uit rookgassen en spuiwater om het ketelwater op te warmen
  • de stoomketel uit of standby zetten als er langere tijd geen stoomvraag is
  • regelmatig controleren van condenspotten in de stoomleidingen

scharfftechniek.nl

Bron: Scharff Techniek