De wereldwijde vraag naar en handel in pluimvee zal dit jaar sterk blijven. De sector zal echter worden geconfronteerd met uitdagingen in verband met de historisch hoge kosteninflatie en logistieke verstoringen, die vooral de lage-inkomenslanden zullen treffen, aldus de Rabobank.
In de meeste regio's is het aanbod relatief krap en zijn de prijzen fors. De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een stijging van 20% tot 40% van de wereldwijde graanprijzen, en de pluimvee-industrie zal voor de uitdaging staan om al deze hogere kosten door te berekenen aan de consument. Dit lukt waarschijnlijk in ontwikkelde markten met een hoge koopkracht, waar het aanbod relatief krap is, zoals Europa, de VS en Japan. Er is echter toenemende bezorgdheid in ontwikkelingslanden - bijvoorbeeld sommige landen in Afrika, waar de voedseluitgaven een derde van het gezinsinkomen uitmaken en waar de kostenimpact groter kan zijn door de afhankelijkheid van invoer. Deze sterk stijgende kosten kunnen, in combinatie met een lagere koopkracht als gevolg van een zwakkere groei en kosteninflatie, de lokale voedsel- en pluimveeconsumptie op de proef stellen en mogelijk leiden tot regionale crisissituaties.
Verwacht wordt dat de wereldhandel in 2022 sterk zal blijven, aangezien alle regeringen geleidelijk aan 'leven met Covid-19'-strategieën invoeren, waardoor de vraag naar foodservice zal stijgen. Brazilië, China en Turkije bevinden zich in een goede positie om van deze situatie te profiteren en een deel van de export uit de EU en het door oorlog getroffen Oekraïne over te nemen. Rusland zal de gevolgen van de sancties ondervinden, maar kan selectief profiteren van zijn zeer concurrerende positie. De wereldhandel krijgt het moeilijk door de voortdurende inflatie van de vervoerskosten en de verstoringen van de logistiek.
De mondiale pluimveesector moet zich scherp op zijn activiteiten concentreren om de hogere kosten en de uitdagingen in verband met de bevoorrading te compenseren - optimale inkoop, productefficiëntie en voederformulering zijn van vitaal belang. Aviaire influenza (AI) blijft een belangrijke uitdaging, maar de druk zou in de zomer op het noordelijk halfrond moeten afnemen. Vanuit een wereldwijd perspectief zullen gevallen van vogelgriep in regio's als Europa de handel in broedeieren verstoren, wat gevolgen kan hebben voor het aanbod in importerende landen, zoals in 2020 en 2021 is gebeurd.
Bekijk het volledige rapport ‘Global Poultry Quarterly Q2 2022’
Rabobank.nl
Beeld: © zhangyang13576997233/Shutterstock.com
Bron: Rabobank