Nederlandse bedrijven actief in de productie van gecultiveerd vlees en vis krijgen de mogelijkheid om aanvragen in te dienen voor proeverijen bij de Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting (CANS). Deze stap volgt op de goedkeuring van de motie van de Groot (D66) en Valstar (VVD), waardoor bedrijven de gelegenheid krijgen hun producten te laten proeven, in afwachting van Europese goedkeuringen door de Europese Commissie.
In 2023 werd de Nederlandse Code of Practice geïntroduceerd, waarmee bedrijven proeverijen van gecultiveerd voedsel veilig kunnen organiseren. CANS heeft vervolgens een expertcomité samengesteld, bestaande uit vier deskundigen in toxicologie, microbiologie, ethiek en geneeskunde. Dit comité, voorgezeten door prof. dr. Hans Verhagen, zal onafhankelijk de ingediende aanvragen evalueren.
Begin 2024 zullen de experts de eerste aanvragen beoordelen. Bij een positieve evaluatie kunnen de proeverijen kort daarna van start gaan. Deze stap is van cruciaal belang voor producenten van gecultiveerd vlees en vis, omdat het hen op weg helpt naar het indienen van een Europees goedkeuringsdossier bij de European Food Safety Authority (EFSA).
CANS vervult een sector-ondersteunende rol door de aanvragen van bedrijven te laten evalueren en heeft al diverse programma's opgezet dankzij financiering van het Nationaal Groeifonds. Naast het faciliteren van proeverijen zal er in 2024 een nieuw onderwijsprogramma beschikbaar komen voor studenten. Bovendien worden wetenschappers aangesteld bij gerenommeerde instellingen zoals InHolland, TU Delft, Maastricht University, en Wageningen University & Research als onderdeel van deze brede initiatieven ter bevordering van de ontwikkeling van de celgebaseerde voedselproductie in Nederland.
Bron: Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting