Pluimveesector: vraagherstel, zorgen om aanbod en impact vogelgriep
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Pluimvee­sector: Herstel vraag, zorgen om aanbod en vogelgriep

  • 19 december 2023

Het jaar 2023 heeft de Nederlandse pluimveesector gunstig gestemd, met voermarges die boven het gemiddelde uitstegen. Het beperkte aanbod, deels door de overstap naar Beter Leven 1-ster en de impact van vogelgriep, resulteerde in hogere vleesprijzen. Hoewel de markt stabiliteit vertoonde, dalen de prijzen sinds oktober door een groter aanbod op de Europese markt, vooral van borstvlees.

In Noordwest-Europa daalt de kipproductie, vooral in Nederland (-2.7%) door de verschuiving naar Beter Leven 1-ster. België laat een lichte daling zien, terwijl Duitsland en het Verenigd Koninkrijk groeien. Verwacht wordt dat Nederland, België en Duitsland in 2024 minder produceren, grotendeels door de overgang naar nieuwe concepten van het vlees van langzaam groeiende kippen.

Herstel van besteedbaar inkomen stimuleert groei van kipconcepten

Hoewel de prijzen van kip in supermarkten met 30% zijn gestegen, lijkt het herstel van het besteedbaar inkomen consumenten minder prijsbewust te maken. Veranderingen in consumptiepatronen tonen een verschuiving naar 'goedkopere' maaltijden en snacks. Vooruitzichten voor 2024 suggereren een voortzetting van prijsbewust winkelen, maar met minder nadruk dan in 2023.

Export van kip naar Duitsland stabiel, andere exportbestemmingen onder druk

De export van Nederlandse kip daalde geleidelijk tot 310.000 ton in het derde kwartaal van 2023, vooral door verminderd aanbod en toenemende concurrentie uit Centraal- en Oost-Europa. Export naar Duitsland houdt stand, maar andere markten zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk staan onder druk. Verdere daling van de export wordt verwacht in 2024 door de overgang naar Beter Leven 1-ster.

Aanhoudende toenemende invoer van kip, vooral uit Duitsland en Oekraïne

Nederland ziet een stijgende import van kip, vooral uit Duitsland en Oekraïne, waarbij Oekraïne de Europese markt met borstvlees domineert. Dit leidt tot prijsdruk in Europa. De importgroei uit Oekraïne zal naar verwachting aanhouden en druk uitoefenen op borstvleesprijzen.

Aanhoudende (lichte) daling voerprijs

Na een sterke neerwaartse trend in voerprijzen tussen juli 2022 en augustus 2023, wordt een lichte verdere daling voorspeld. Wereldwijde overvloedige voorraden granen en oliezaden zullen naar verwachting leiden tot een geleidelijke daling van de voerprijzen in het seizoen 2023/2024.

2024: Markt in balans, maar druk op bulksegment

Rabobank is voorzichtig positief over 2024 in de vleeskuikenmarkt, met herstel van vraag in Nederland en Duitsland. De European Chicken Commitment (ECC) zal naar verwachting het aanbod van langzaam groeiende kippen verdubbelen. Concurrentie uit Centraal- en Oost-Europa blijft, en vogelgriepuitbraken in Europa creëren volatiliteit in de markt.

Rabobank.nl

Bron: Rabobank