Europese Pluimveemarkt 2023: Groei, Uitdagingen en Toekomst
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Pluimveemarkt 2023: groei, uitdagingen en vooruitzichten

  • 11 oktober 2023

Europa heeft een groeiende honger naar pluimveevlees. Echter, de dynamische markt maakt de toekomst onzeker. Terwijl de vraag naar reguliere kip toeneemt, wordt de markt uitgedaagd door concurrentie, vooral uit Oost-Europa. Daarbij spelen de voerprijzen een cruciale rol. En hoe beïnvloedt de dreiging van vogelgriep de industrie?

De Europese pluimveemarkt kende enige druk in recente maanden. Vleeskuikenprijzen waren redelijk stabiel, ondanks een dalende vraag in de zomer. Interessant is dat alleen pluimveevlees in Europa naar verwachting dit jaar zal groeien. Concurrentie uit Oekraïne is voelbaar, met Nederlandse slachterijen die druk voelen van geïmporteerde verse kip, vooral richting groothandels en de horeca.

Kip in de supermarkten: minder volume, meer waarde

Terwijl de vraag naar verse kip in Nederlandse supermarkten met 9% is gedaald, heeft de introductie van kip met het 'Beter Leven' keurmerk de totale waarde verhoogd. Het volume van kip is harder gedaald dan dat van varkens- en rundvlees (-4%) en vleesvervangers (-1%). Maar in waarde groeit het kipsegment sneller dan deze vleestypes. Alleen de vraag naar (verse) vis in de supermarkten daalde met 14% harder dan kip.

Export van kip vanuit Nederland blijft groeien, met name naar Duitsland

Export van kip uit Nederland blijft sterk, vooral naar Duitsland, hoewel er enige daling is naar het VK. De algemene kipproductie in Europa getemperd, deels door de overstap van de Nederlandse retail naar langzaam groeiende kipconcepten.

Een kritieke uitdaging voor de Europese markt is de stijgende import. De toegang van Oekraïne tot de EU-markt heeft geleid tot een aanzienlijke toename van kipimport. Dit heeft een aanzienlijke impact, vooral omdat het gaat om verse kipproducten.

Voerprijs daalt verder

Voerprijzen zijn sinds het eerste kwartaal van 2023 met ruim 15% gedaald en liggen nu meer dan 20% onder het niveau van 2022. De belangrijkste oorzaken zijn de goede oogst van zowel soja als maïs in Brazilië, een uitstekende maïsoogst in de VS en tegenvallende vraag naar granen en oliezaden, met name vanuit China. Hierdoor is er weer wat ruimte voor herstel van voorraden in de wereldmarkt voor maïs.

Verwachting 2023/2024: markt blijft in balans maar onder druk op bulksegment

Het komende jaar belooft een balans op de pluimveemarkt. Toch zal er druk zijn op bulkproducten, gedeeltelijk door de verwachte groei van de import uit Oekraïne en productie in Polen. Bovendien zijn er factoren buiten Europa die de markt kunnen beïnvloeden, zoals de vogelgriep in Brazilië.

Voor Nederlandse vleeskuikenhouders zijn de vooruitzichten over het algemeen positief. Maar, zoals altijd in landbouw en productie, blijft waakzaamheid essentieel om de veranderende golven van de markt te navigeren.

Rabobank.nl

Beeld: © zhangyang13576997233/Shutterstock.com

Bron: Rabobank