Plantcarb introduceert zetmeel met superkrachten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Plantcarb introduceert zetmeel met superkrachten

  • 31 januari 2022

Eén op de tien volwassenen lijdt aan diabetes en het aantal stijgt snel. Aangezien diabetes 's werelds snelst groeiende chronische aandoening is, moeten we onze suikerconsumptie terugdringen. Jan Mousing, CEO van het agbiotechbedrijf Plantcarb, denkt een oplossing te hebben gevonden met een uniek eigen zetmeel, dat zowel als gezondheidsingrediënt en als extreem sterk composteerbaar bioplastic kan worden gebruikt.

Mousing werd aangenomen door de Universiteit van Aarhus, waar hij twee opmerkelijke plantenwetenschappers ontmoette. Deze wetenschappers hebben een unieke methode ontwikkeld voor de productie van landbouwgewassen waarvan het zetmeel de last van de wereldwijde diabetes type 2 epidemie kan verlichten en de groeiende 'plastic soep' in onze oceanen drastisch kan verminderen.

Zetmeel: meest voorkomende koolhydraat in menselijke voeding

Zetmeel is een belangrijk ingrediënt in duizenden voedingsproducten die we dagelijks consumeren, zoals brood, pasta en bakmeel. En als additief voor voedselverwerking wordt zetmeel meestal gebruikt als verdikkingsmiddel en stabilisator in voedingsmiddelen zoals pudding, vla, soep, sauzen, jus enz. Maar zetmeel wordt ook gebruikt in vele niet-voedingstoepassingen, zoals kleefstoffen, textiel, papier en bioplastics. Maar veel zetmeel breekt suikers te snel af, waardoor onze bloedsuikerspiegel snel stijgt tot een ongezond niveau. 

Strijd tegen diabetes en plastic afval met 100% amylose zetmeel

Zetmeel bestaat uit twee soorten natuurlijke verbindingen: amylose en amylopectine. De laatste is de 'slechterik'. Plantcarb ontwikkelt een graansoort op basis van een oude gerst waarvan het zetmeel voor 100% uit amylose bestaat. Het gewas heeft een opmerkelijk hoge opbrengst en is door de seizoenen heen superresistent. In vergelijking met andere meelsoorten wordt de amylose niet afgebroken tot suikers, maar omgezet in gezondere korte-keten vetzuren. Dit betekent minder suikerinname voor de mens en een preventie van type-2-diabetes. De eerste toepassing van het bedrijf is HIAMBA, een gepatenteerd gerstemeel met de potentie om snelle afbraak van zetmeel naar suiker te voorkomen. Volgens Plantcarb zou dit een nieuw plantaardig hoofdbestanddeel in onze voeding kunnen worden. Naast toepassing in voeding kan Plantcarb's natuurlijke amylose ook gebruikt worden als grondstof voor extreem sterk en biologisch afbreekbaar plastic. 

De uitdaging

Er is één tijdelijk nadeel. Het huidige gewas dat 100% amylose kan telen is een Genetisch Gemodificeerd Organisme (GMO). Dat maakt het - momenteel - ongeschikt voor de Europese voedselmarkt, en in het algemeen impopulair bij voedselproducenten over de hele wereld. De uitdaging is dus om gerst om te bouwen tot een 100% amylose gewas dat volledig GMO-vrij kan worden geteeld. Het goede nieuws is dat de onderzoekers van Plantcarb al grote vooruitgang hebben geboekt bij de ontwikkeling van verschillende non-GGO-varianten. "We verwachten het binnen twee jaar op de markt te kunnen brengen. Begin volgend jaar willen we investeringen ophalen om het allemaal mogelijk te maken."

Start-life.nl

Bron: Start Life