Plastic verpakkingen: stijgende vraag en circulaire oplossingen tegen 2050
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Pak plastic aan: 2 strategieën voor circulair plastic in 2050

  • 04 september 2024

Uit TNO-modellering blijkt dat de vraag naar plastic consumentenverpakkingen met 17% zal stijgen als het huidige consumptiepatroon aanhoudt. Toepassing van circulaire strategieën kan de broeikasgasemissies met 62% verminderen en de behoefte aan nieuwe materialen met 67% verlagen. Om in 2050 plastic verpakkingen volledig fossielvrij te maken, is aanvullend beleid nodig. Dit blijkt uit een gezamenlijke studie van TNO, RIVM, Universiteit Utrecht en Rijkswaterstaat. Momenteel bestaat slechts 7% van de plastic verpakkingen uit gerecycled materiaal. 

Circulaire strategieën en hun impact

Het RIVM beschrijft in een analyse beleidsopties voor de productgroep kunststofverpakkingen en drankenkartons. TNO onderzocht trends in verpakkingen en de impact van broeikasgasemissies op het huidige en toekomstige systeem. Deze analyse werd uitgevoerd op basis van twee scenario’s: een business-as-usual en een circulair scenario. Voor het eerst in Nederland werd een systematische levenscyclusanalyse gemaakt, met onderscheid tussen verschillende verpakkingstypen zoals drankkartons en flessen. 

TNO berekende de impact van vier circulaire strategieën: vermindering, levensduurverlenging, materiaalvervanging en hoogwaardige verwerking. Vermindering en hoogwaardige verwerking leveren de grootste bijdrage, gevolgd door hergebruik en vervanging. De effectiviteit varieert per verpakkingstype.

Benieuwd naar de resultaten?

Download direct het rapport 'Productgroepanalyse kunststofverpakkingen en drankenkartons' of bekijk de belangrijkste resultaten in de infographic.

Bron: ©TNO