Optimalisatie van koudeketens kan voedselverspilling halveren
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Optimalisatie van koudeketens kan voedselver­spilling halveren

  • 03 juni 2024

Bijna een derde van de jaarlijks geproduceerde voedselhoeveelheid wereldwijd gaat verloren, terwijl ongeveer 800 miljoen mensen honger lijden, volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Een nieuwe studie van de Universiteit van Michigan concludeert dat bijna de helft van deze voedselverspilling, ongeveer 620 miljoen ton, kan worden voorkomen door volledige gekoelde voedselvoorzieningsketens.

Voordelen van gekoelde ketens

Volledig gekoelde ketens kunnen niet alleen voedselverspilling verminderen, maar ook de daarmee samenhangende uitstoot van broeikasgassen met 41% wereldwijd verminderen, aldus de studie gepubliceerd in Environmental Research Letters. Sub-Sahara Afrika en Zuid- en Zuidoost-Azië hebben de grootste potentie voor reductie van voedselverliezen en uitstoot door verbeterde koudeketens.

In Zuid- en Zuidoost-Azië kan een geoptimaliseerd koelsysteem voedselverliezen met 45% en de uitstoot met 54% verminderen. Voor Sub-Sahara Afrika zijn de kansen nog groter, met een mogelijke reductie van voedselverliezen van 47% en uitstoot van 66%.

Lokale voedselvoorziening

Naast gekoelde ketens toont de studie aan dat gedecentraliseerde, minder geïndustrialiseerde "boer-tot-tafel" voedselketens vergelijkbare besparingen kunnen opleveren. Aaron Friedman-Heiman, hoofdauteur van de studie, benadrukt het belang van deze bevindingen. “Ongeveer de helft van de jaarlijks verspilde 1,3 miljard ton voedsel kan worden opgelost door optimalisatie van voedselvoorzieningsketens.”

Regionale verschillen

De grootste verbeteringen in minder geïndustrialiseerde economieën liggen tussen de boerderij en de consument. In Noord-Amerika en Europa gebeurt de meeste voedselverspilling echter op huishoudelijk niveau, waardoor verbeteringen in de koudeketen daar minder effect zullen hebben op de totale voedselverliezen. De studie benadrukt tevens het belang van vleesverliezen. Hoewel de verliezen van fruit en groenten groter zijn qua gewicht, zijn de klimaatemissies door vleesverliezen veel hoger door de intensieve broeikasgasemissies bij vleesproductie.

De onderzoekers hebben een schattingstool ontwikkeld om de impact van verbeterde koudeketens op voedselverlies en uitstoot te beoordelen. Deze tool kan nuttig zijn voor iedereen in de voedselvoorzieningsketen, van boeren tot supermarkten en overheidsfunctionarissen.

Investeringen in koudeketeninfrastructuur moeten worden geprioriteerd om de gewenste resultaten te maximaliseren. Organisaties die honger willen bestrijden, zouden moeten focussen op upgrades die de grootste voedselverliesreductie opleveren, terwijl organisaties die klimaatverandering willen aanpakken zich kunnen richten op het verminderen van vleesverliezen.

Vlees verliest meer dan 50% van de door voedselverlies veroorzaakte broeikasgasemissies, ondanks dat het minder dan 10% van de wereldwijde voedselverliezen qua gewicht uitmaakt. Geoptimaliseerde koeling van vlees kan leiden tot een reductie van meer dan 43% van de emissies die verband houden met vleesverlies.

News.umich.edu

Bron: University of Michigan