Op 23 mei lanceerde Instock een online marktplaats tegen voedselverspilling! Met InstockMarket.nl verbindt Instock overschotten en imperfecte producten aan de horeca. De producten worden verzameld op het nieuwe food rescue center; het sorteercentrum waar alles wordt gecontroleerd en online gezet. Chefs kunnen dagelijks online bestellen wat er ‘in stock’ is. Op deze manier wil het bedrijf stimuleren dat horeca serveert wat er in Nederland voorhanden is.
Het concept heeft anderhalf jaar als pilot gedraaid. Inmiddels zijn de oprichters Selma Seddik, Bart Roetert en Freke van Nimwegen overtuigd dat het mogelijk is. “De horeca vormt een mooie oplossing voor de overschotten en imperfecte producten in ons land. Wanneer de reguliere handel het niet meer wil of kan aannemen, kunnen wij met InstockMarket.nl de producten overnemen en aanbieden aan chefs. De chefs waar wij mee werken zijn flexibel en creatief en maken culinaire creaties van producten die anders waren weggegooid.” Bovendien wordt minimaal 30% van wat er wordt opgehaald gedoneerd aan goede doelen zoals de Voedselbank.
Ruim een kwart van al het voedsel wordt verspild in Nederland, dit is zo’n 1,8 tot 2,5 miljoen ton in de gehele voedselketen. Voedselproductie heeft een grote impact op de aarde en door het te verspillen belasten we het milieu onnodig. Toine Timmermans, directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling bevestigt: “Initiatieven zoals InstockMarket.nl zijn hard nodig. De enige manier om tot oplossingen te komen is door samenwerkingen aan te gaan in de gehele voedselketen”.
Bron: ©Instock