Maastricht University, de KULeuven en de Universiteit Hasselt hebben een sensortechnologie ontwikkeld die producten test op bacteriën. Via nieuwe biosensoren kunnen voedingsproducten op een goedkope en snelle manier tijdens het productieproces getest worden op mogelijke bacteriële verontreinigingen.
Met een bijdrage van 850.000 euro van Interreg Vlaanderen-Nederland gaan Nederlandse en Belgische onderzoekers via het project AgrEUfood deze nieuwe technologie verder ontwikkelen en in de praktijk testen. Deze test kan in de toekomst terugroep acties (recalls) en uitbraken wellicht voorkomen.
De huidige praktijk is erop gericht om op regelmatige tijdstippen monsters te laten onderzoeken door gespecialiseerde laboratoria. Met deze methode kan het tot een week duren om tot een definitieve analyse te komen. Het is dan ook niet uitgesloten dat bepaalde verontreinigingen niet op tijd worden opgespoord waardoor het risico op een terugroepactie met bijbehorend economisch verlies en imagoschade reëel is.
Om de technologie op de werkvloer te implementeren, wordt er samengewerkt met bedrijven die ervaring hebben in het industrialiseren van zowel hardware als software. De universiteiten zorgen voor de technologie, zij maken er een toepassing van. Om te zien of de technologie ook echt in de praktijk werkt, gaan Alberts NV, een Belgische start-up die een volautomatische smoothie-automaat heeft ontwikkeld, en Dürüm Company NL, een producent van op tortilla gebaseerde producten de technologie testen.
ILVO is verantwoordelijk voor de microbiologische referentiemetingen en de communicatie en demonstratie van het gebruik van de in AgrEUfood ontwikkelde biosensoren aan geïnteresseerde Vlaamse bedrijven. Brightlands Campus Greenport Venlo heeft alle Nederlandse partijen binnen het project bij elkaar gebracht en gaat ervoor zorgen dat de kennis uit het project voor iedereen beschikbaar komt via onder andere workshops.
Saskia Goetgeluk, directeur van Brightlands in Venlo: ‘De kennisinstellingen en het bedrijfsleven in de Nederlands - Belgische grensregio werken vanuit gepatenteerde kennis naar een goede toepassing in de markt. Daarnaast is dit project een belangrijke stap in de ontwikkeling van de faculteit Science & Engineering van Maastricht University op de campus in Venlo.’
Bron: © Brightlands Campus