Ondernemers in het nauw door strafheffing op gas
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Ondernemers in het nauw door strafheffing op gas

  • 25 mei 2023

Ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben hun bezorgdheid geuit over de geplande strafheffing op gas in de recent gepresenteerde Klimaatplannen van minister Jetten. Hoewel de organisaties in grote lijnen tevreden zijn met de klimaatdoelen van het kabinet, vinden zij het onrechtvaardig dat duizenden ondernemers de dupe worden van deze maatregel. Ondernemers willen hun gasverbruik verminderen, maar worden belemmerd door een overbelast elektriciteitsnet en het gebrek aan duurzame alternatieven.

Volgens de ondernemingsorganisaties zorgt de strafheffing niet alleen voor onrechtvaardigheid, maar ook voor extra druk op maakbedrijven in kwetsbare regio's. Hierdoor worden productie en CO2-emissies simpelweg verplaatst naar andere landen, wat indruist tegen de intentie van het behalen van klimaatdoelen. VNO-NCW en MKB-Nederland, samen met tientallen brancheorganisaties, hebben op 24 mei 2023 een brief gestuurd aan de Tweede Kamer om deze zorgen kenbaar te maken. Deze brief dient ter voorbereiding op de behandeling van de klimaatplannen en het debat over de verduurzaming van het midden- en kleinbedrijf (mkb) op 1 juni 2023.

Sprekende voorbeelden hoe ondernemers klem zitten

Om de situatie te illustreren, hebben de ondernemingsorganisaties een selectie van circa 30 voorbeelden toegevoegd aan de brief. Deze voorbeelden zijn afkomstig uit duizenden gevallen waarin ondernemers vastlopen bij het verduurzamen, voornamelijk door problemen met het elektriciteitsnet. Ondertussen worden zij geconfronteerd met een verhoging van de energiebelasting op gas van meer dan een miljard euro vanaf volgend 2024. Het gebrek aan handelingsperspectief voor veel ondernemers ondermijnt het draagvlak voor de energietransitie en voelt bijzonder onrechtvaardig.

De ondernemingsorganisaties wijzen er in de brief op dat de maakindustrie met het nieuwe klimaatpakket van het kabinet de doelstelling van 55% CO2-reductie ruimschoots overtreft. Zonder dat de energiebelasting verhoogd hoeft te worden, wordt zelfs een reductie van 66% in 2030 behaald. Volgens de organisaties leveren deze bedrijven daarmee ruimschoots hun fair share.

Uitvoering is essentieel

Naast het benadrukken van deze punten, roepen de ondernemingsorganisaties op tot meer ondersteuning voor het kleinere mkb om snel te kunnen verduurzamen. Ook benadrukken ze het belang van een goede uitvoering van alle plannen. Hierbij moet onder andere aandacht worden besteed aan het tijdig verkrijgen van benodigde vergunningen, het verbeteren van de energie-infrastructuur en het garanderen van voldoende groene energiebronnen. Deze aspecten zijn cruciaal om van Nederland een groene koploper te maken en de gestelde doelen daadwerkelijk te behalen.

Vno-ncw.nl

Bron: VNO-NCW