Omslagpunt bereikt: plantaardig boodschappen doen loont
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Omslagpunt bereikt: plantaardig boodschappen doen loont

  • 01 februari 2024

Het lijkt erop dat de tijden zijn veranderd in de supermarkten, en ditmaal in het voordeel van de prijsbewuste consument. Uit recent onderzoek van denktank Questionmark, in opdracht van ProVeg, blijkt dat het vullen van je boodschappenmandje met plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel nu tot wel 20% goedkoper is dan de dierlijke varianten. Een opmerkelijke verschuiving, gezien het feit dat consumenten in 2022 nog extra moesten betalen voor plantaardige producten.

Questionmark heeft prijzen vergeleken van boodschappenmandjes gevuld met de 12 meest voorkomende productcategorieën, waaronder vegetarische balletjes, plantaardige kaas en yoghurt. In vrijwel alle grote Nederlandse supermarkten, waaronder Albert Heijn, Aldi, Dirk, Jumbo, Lidl, Plus, en Ekoplaza, blijkt de consument die kiest voor plantaardig, goedkoper uit te zijn. De besparing kan zelfs oplopen tot wel €9,66 bij Ekoplaza, wat neerkomt op een indrukwekkende 20% goedkoper. Alleen bij Dirk betaalt de consument nog €0,18 meer voor een mandje gevuld met plantaardige producten.

Een belangrijk omslagpunt voor de eiwittransitie

Deze omkering in prijsverhoudingen is een welkome ontwikkeling voor de prijsbewuste consument. Pablo Moleman van ProVeg Nederland benadrukt dat dit een belangrijk omslagpunt is voor de eiwittransitie. Eerder onderzoek suggereerde namelijk dat prijs een obstakel was voor consumenten om vaker voor plantaardige opties te kiezen. Met plantaardig boodschappen doen dat nu goedkoper is, verdwijnt deze financiële drempel en wordt de duurzame keuze toegankelijker.

Prijsverschillen en beleidsaanpassingen in de supermarkten

Hoewel de totale kosten voor plantaardige boodschappen lager uitvallen, zijn er nog steeds aanzienlijke prijsverschillen tussen verschillende productcategorieën. Vleesvervangers zijn vaak goedkoper, terwijl plantaardige kwark en yoghurt nog steeds duurder zijn dan hun dierlijke tegenhangers. Supermarkten, waaronder Jumbo, passen echter hun beleid aan om deze verschillen te verkleinen. Het beleid van Jumbo, waar huismerk vleesvervangers tegen dezelfde of lagere prijs worden aangeboden als dierlijke alternatieven, lijkt vruchten af te werpen. Het is nu de uitdaging voor andere supermarkten om dit voorbeeld te volgen, niet alleen voor vleesvervangers, maar ook voor zuivelalternatieven. Lidl heeft een andere aanpak gekozen door het assortiment met grootverpakkingen uit te breiden, waardoor consumenten prijsvoordeel kunnen behalen, vergelijkbaar met dierlijke producten.

De prijsverschillen en beleidsaanpassingen in de supermarkten tonen aan dat de eiwittransitie gaande is. Supermarkten hebben ambitieuze doelen gesteld om de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten te veranderen, maar er is nog werk aan de winkel om beleid en promoties volledig in lijn te brengen met deze doelen. Het lijkt erop dat de prijsbewuste consument nu een financieel aantrekkelijk pad heeft om de duurzame keuze te maken, maar het is aan de supermarkten om deze trend verder te stimuleren.

Lees het volledige rapport

Proveg.nl

Bron: ProVeg