Het bakkersbedrijf zette al een aantal succesvolle stappen om de gezondheid van Nederlanders te garanderen. Om de acties vanuit de branche kracht bij te zetten, zijn ook stappen van de overheid nodig. Een laag btw-tarief maakt gezond brood aantrekkelijker en nóg beter toegankelijk. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) wil daarom het btw-tarief op brood in de Schijf van Vijf verlagen van 9% naar 0%.
De belangrijkste stap is de reductie van zout in brood. In 10 jaar tijd is het gelukt om het zoutgehalte in brood met meer dan 25% terug te brengen. Daarnaast stijgt het percentage Nederlanders dat volkorenbrood eet al zes jaar op rij, van 38 procent in 2016 naar 47 procent in 2021.
En het bakkersbedrijf hanteert een sectoradvies om voor het meel in bruinbrood minimaal 50% volkorenmeel te gebruiken. Daarmee voldoet het aan de vezel criteria voor bruinbrood in de Schijf van Vijf.
Toch eet minder dan de helft van de volwassenen ten minste de aanbevolen hoeveelheid van 90 gram bruin- en volkorenbrood en graanproducten per dag. Van de totale bevolking consumeert maar 11% de minimale aanbevolen hoeveelheden voor brood passend binnen de Schijf van Vijf.
Eén van de belangrijkste nog uit te voeren mogelijkheden om meer broodproducten uit de Schijf van Vijf te nuttigen, is het fiscaal stimuleren van gezonde voedingsmiddelen. Een laag btw-tarief maakt gezond brood aantrekkelijker en nog toegankelijker voor iedereen.
Daarom is de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) een expliciet voorstander van het verlagen van 9% btw naar een 0% btw-tarief op brood in de Schijf van Vijf. De NVB roept de overheid op om brood als gezonde basisvoeding qua btw mee te nemen in het voornemen om groenten en fruit naar het 0% niveau te brengen. Hierdoor zal de consumptie van Schijf van Vijf broodproducten per persoon toenemen.
Bron: Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij