Nutri-Score definitief het nieuwe voedselkeuzelogo in NL
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nutri-Score definitief het nieuwe voedselkeu­zelogo in NL

  • 28 april 2023

Nutri-Score is wettelijk aangewezen als het nieuwe voedselkeuzelogo in Nederland. Het logo mag vanaf 1 januari 2024 officieel gebruikt worden. Supermarkten en voedselfabrikanten zullen naar verwachting tot medio 2024 nodig hebben om het logo op hun producten te zetten. En de Nederlandse producten die al een Nutri-Score hebben, moeten vanaf 1 juli 2024 zijn aangepast naar de nieuwe rekenmethode.

Na zorgvuldige afweging en toetsing bij de Gezondheidsraad heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) besloten om het Nutri-Score-logo in te voeren als onderdeel van het Nationale Preventieakkoord.

Rekenmethode

De afgelopen jaren is de Nutri-Score rekenmethode op verzoek van Nederland wetenschappelijk onder de loep genomen. Dat heeft geleid tot een internationale herziening van de rekenmethode van het logo waardoor het beter past bij de Nederlandse situatie. Met de nieuwe methode verbetert bijvoorbeeld het onderscheid tussen volkorenbrood en witbrood sterk omdat volkorenbrood meestal een A krijgt en witbrood voornamelijk een C. Diepvriespizza’s scoren met het herziene algoritme meestal niet hoger dan een C.

Verdere verbetering blijft nodig 

Het Nutri-Score-logo is niet perfect, en er zal verdere ontwikkeling en verbetering nodig blijven in de toekomst. Staatssecretaris Van Ooijen ondersteunt de aanbevelingen die de Gezondheidsraad heeft gedaan voor verdere verbetering en zal deze meenemen in de besprekingen in de internationale Nutri-Score stuurgroep. 

Wetgeving en communicatie

De regelgeving die nodig is om Nutri-Score te kunnen gebruiken, wordt op korte termijn gepubliceerd. Voor consumenten wordt samen met onder andere supermarkten en voedselfabrikanten gewerkt aan communicatie over hoe Nutri-Score kan helpen bij gezonder boodschappen doen, in de winkel en online.

Rijksoverheid.nl

Beeld: ©Markus Mainka/Shutterstock.com

Bron: Rijksoverheid