NTU ontwikkelt voedingsproduct op basis van schimmels
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

NTU ontwikkelt voedings­product op basis van schimmels

  • 02 september 2022

Wetenschappers van de Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore) hebben een techniek ontwikkeld om een op schimmels gebaseerd voedingsproduct te kweken dat kan dienen als een gezonder, beter smakend, en groener alternatief voor plantaardige eiwitten.

De schimmels die worden gebruikt om het product te kweken, worden gekweekt op een basis van voedselrijk gewoon voedselafval, waardoor de schimmels meer essentiële voedingsstoffen krijgen, zoals eiwitten, ijzer en aminozuren. Hierdoor zijn ze voedzamer dan ingrediënten die gewoonlijk in plantaardig alternatief vlees worden gebruikt, zoals erwten, kikkererwten, tarwegluten en soja.

Voedselafval en bijproducten

De teelt van het door NTU ontwikkelde voedingsproduct biedt ook een kans om veelvoorkomend voedselafval en bijproducten van de landbouw en de voedings- en drankenindustrie, zoals sojaschillen, tarwestelen en afgewerkt graan van brouwers, een bijproduct van de bierindustrie, opnieuw te gebruiken.

Om hun schimmelkweekmethode op grotere schaal toe te passen, werkt het NTU-team samen met The FOODBOWL, een nationaal netwerk van vrij toegankelijke voedselverwerkingsfaciliteiten om voedselbedrijven en startups wereldwijd te helpen bij het innoveren, opschalen en op de markt brengen van nieuwe producten - uiteindelijk tot op internationale schaal. Een Nieuw-Zeelandse startup die met het FST-programma van de NTU samenwerkt om de schimmelkweektechnologie in haar voedingsproducten te implementeren, is Off-piste Provisions, een op planten gebaseerd vleesbedrijf.

Kritiek op plantaardige eiwitten

Het door de NTU ontwikkelde voedingsproduct, dat is gebaseerd op de eetbare witte paddenstoel (Agaricus bisporus), zou ook tegemoetkomen aan verschillende punten van kritiek op plantaardige eiwitten, die vaak smaakstoffen moeten toevoegen om goed te smaken, sterk bewerkt zijn en een aantal essentiële voedingsstoffen kunnen missen, zoals ijzer en aminozuren.

Het voedingsproduct van NTU zou door de consument gemakkelijker geaccepteerd kunnen worden, omdat het al meer op vlees lijkt dan andere plantaardige eiwitten, doordat het versnippert zoals gekookte kip zou doen. Het smaakt ook meer naar vlees, omdat het een hoger gehalte aan aminozuren bevat, namelijk glutaminezuur en asparaginezuur, verbindingen die vaak voorkomen in dieren en die hun vlees die kenmerkende 'vlezige' smaak geven.

De onderzoekers van NTU's FST-programma hopen niet alleen een adviserende rol te spelen voor startups, maar ook hun product verder te ontwikkelen om het voedingsprofiel verder te verbeteren en voedselverspilling tegen te gaan. Ze hopen ook hun oplossing tegen 2024 op de markt te brengen.

Ntu.edu.sg

Bron: NTU Singapore