De Technische Universiteit van München (TUM) heeft de ontwikkeling van een innovatieve nieuwe technologie aangekondigd die biosensor teststrips en satellietgebaseerde remote sensing gegevens combineert om een revolutie teweeg te brengen in de bemestingspraktijken in de landbouw. Deze baanbrekende methode belooft een nauwkeurige, tijdsefficiënte en milieuvriendelijke bemesting om de gewasopbrengst te verhogen en tegelijkertijd verspilling tegen te gaan.
De nieuwe technologie is geïnspireerd op bloedsuikertestmechanismen en maakt gebruik van biosensorteststrips die het nitraatgehalte van plantensap meten. Deze gegevens worden vervolgens gekalibreerd met teledetectiesatellietgegevens van het Copernicus-programma van de EU, waardoor de hoeveelheid meststof die nodig is voor een optimale plantengroei nauwkeurig kan worden berekend. Deze innovatieve aanpak is erop gericht om tot 20% te besparen op de kunstmest die nodig is voor graanteelt.
"Deze technologie betekent een belangrijke stap voorwaarts in de precisielandbouw," zegt Dr. Tobias Vöpel, projectleider aan de TUM Straubing campus. "We maken bemesting in wezen slimmer, eenvoudiger en duurzamer en bieden boeren een hulpmiddel waarmee ze overbemesting en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor het milieu kunnen verminderen."
Momenteel richt de technologie zich op de levering van stikstof voor graangewassen, maar toekomstig onderzoek is gepland om het systeem uit te breiden om te testen op andere voedingsstoffen zoals fosfaat en kalium. Met het uiteindelijke doel om bemesting volledig digitaal en zeer nauwkeurig te maken, zal deze technologie naar verwachting de traditionele bemestingspraktijken herdefiniëren.
Als erkenning voor het potentieel van het project heeft de TUM een subsidie gekregen van het European Innovation Council (EIC) Transition programma, dat de ontwikkeling van duurzame en innovatieve technologieën voor toekomstbestendige landbouw ondersteunt.
Later dit jaar zullen praktijktesten in het veld van start gaan, waarbij boeren in de regio samenwerken met TUM-onderzoekers. Deze tests zullen een cruciale rol spelen bij het verfijnen van de technologie en de voorbereiding voor grootschalige toepassing.
Bron: Technische Universiteit van München