Nieuwe regels voor genetisch gemodificeerde planten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe regels voor genetisch gemodifi­ceerde planten

  • 30 januari 2024

Met als doel de duurzaamheid en veerkracht van het voedselsysteem te verbeteren, hebben leden van het Europees Parlement (MEP's) een standpunt ingenomen over het voorstel van de Commissie met betrekking tot New Genomic Techniques (NGT). De Commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid pleit voor gedifferentieerde regelgeving voor verschillende NGT-planten.

Twee categorieën, twee sets regels

MEP's steunen de indeling van het voorstel in twee categorieën, elk onderhevig aan afzonderlijke regelgevende kaders. NGT-planten die als gelijkwaardig aan conventionele worden beschouwd (NGT 1-planten), zouden worden vrijgesteld van de vereisten van de GGO-wetgeving, terwijl NGT 2-planten zich zouden houden aan aangepaste GGO-kaders.

NGT-planten in biologische productie

MEP's zijn het unaniem eens om het verbod op alle NGT-planten in biologische productie te handhaven. De compatibiliteit van deze planten met biologische landbouw vereist nader onderzoek, en daarom blijft hun gebruik beperkt in deze sector.

Wijzigingen aan NGT 1-planten

Wat betreft NGT 1-planten hebben MEP's wijzigingen aangebracht in de voorgestelde regels. Veranderingen omvatten aanpassingen aan de criteria voor grootte en aantal modificaties die nodig zijn voor een plant om als gelijkwaardig aan conventionele planten te worden beschouwd. MEP's pleiten voor het labelen van NGT-zaden en het opzetten van een openbare online lijst met alle NGT 1-planten.

NGT 2-planten en GGO-wetgeving

Voor NGT 2-planten steunen MEP's het behoud van de vereisten van de GGO-wetgeving, inclusief verplichte productetikettering. Er wordt een versneld risicobeoordelingsproces voorgesteld om hun adoptie te stimuleren, waarbij wordt benadrukt dat het voorzorgsbeginsel gerespecteerd moet worden.

Patentverbod op NGT-planten

MEP's hebben het voorstel gewijzigd om een algeheel verbod op patenten voor alle NGT-planten, plantmateriaal, genetische informatie en bijbehorende proceskenmerken op te leggen. Deze maatregel beoogt juridische onzekerheden, verhoogde kosten en afhankelijkheidszorgen voor boeren en kwekers te voorkomen. Daarnaast roepen MEP's op tot een rapport vóór juni 2025 over de impact van patenten, samen met een wetgevingsvoorstel om de EU-regels inzake intellectuele eigendomsrechten dienovereenkomstig bij te werken.

In reactie op de stemming benadrukte rapporteur Jessica Polfjärd het belang van het voorstel bij het duurzaam versterken van de voedselveiligheid van Europa. Ze kijkt uit naar snelle onderhandelingen met de Raad om regels te implementeren die innovatie omarmen.

Volgende stappen

Het Parlement staat gepland om zijn mandaat aan te nemen tijdens de plenaire vergadering van 5-8 februari 2024, waarna onderhandelingen met EU-lidstaten kunnen beginnen. NGT's beloven een revolutie teweeg te brengen in de landbouw, met oplossingen voor een duurzamer en veerkrachtiger voedselsysteem. Het evoluerende landschap wacht op de integratie van innovatieve regelgeving die veiligheid, innovatie en milieuoverwegingen in balans houdt.

Europarl.europa.eu

Bron: Europees Parlement