Nieuwe ontdekkingen in eiwitproductie door Bacillus subtilis
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe ontdekkingen in eiwitpro­ductie door Bacillus subtilis

  • 22 februari 2024

Nederlandse wetenschappers van Rijksuniversiteit Groningen hebben belangrijke stappen gezet in het begrijpen van eiwitsecretieprocessen in Bacillus subtilis. Deze ontdekkingen kunnen veel veranderen in de biotechnologische industrie, van voedselverwerking tot wasmiddelen.

Bacillus subtilis, een bacterie bekend om zijn vermogen om grote hoeveelheden hoogwaardige eiwitten te produceren, staat centraal in dit onderzoek. De eiwitproductie in B. subtilis is niet alleen efficiënt maar ook kosteneffectief, aangezien de eiwitten direct in het groeimedium worden uitgescheiden. Dit vereenvoudigt de zuivering en verlaagt de productiekosten aanzienlijk. Ondanks deze voordelen stuiten onderzoekers op beperkingen in de hoeveelheid eiwit die de bacterie kan produceren zonder stress te ondervinden.

Vooruitgang in de biotechnologie

Het onderzoek, geleid door Aysegül Öktem, richtte zich op het verbeteren van het begrip van de voordelen van B. subtilis ten opzichte van andere micro-organismen en zoogdiercellen. De resultaten tonen aan dat, hoewel B. subtilis veelbelovend is, het eiwitsecretieproces beperkt wordt door verschillende bottlenecks. Een belangrijke bevinding is dat de aanpassing van de bacteriële eiwitkwaliteitscontrole, om verkeerd gevouwen eiwitten te repareren in plaats van af te breken, leidt tot verhoogde eiwitproductie en verbeterde bacteriële fitness.

Toekomstige toepassingen en ontwikkelingen

De studie onthulde ook dat het verwijderen van genen voor proteolytische enzymen en de inactivatie van bepaalde proteolytische enzymen binnen de bacterie de stabiliteit van de uitgescheiden eiwitten verbetert. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor de biotechnologische industrie. Bovendien toont het onderzoek aan dat genoomreductie, het elimineren van meerdere contraproductieve processen, leidt tot een efficiëntere eiwitproductie.

Rug.nl

Bron: Rijksuniversiteit Groningen